Gyűjtemény

A Stúdió gyűjteményről

A Stúdió tulajdonát képezi egy egyedülálló, több mint 600 művet tartalmazó műtárgy-gyűjtemény, mely az egykori tagok munkáiból áll. A hatvanas évektől (egészen a nyolcvanas évekig) a Stúdió számára a Művészeti Alap különített el egy előre meghatározott keretösszeget az éves kiállítások anyagaiból történő vásárlásokra, azzal a céllal, hogy a rendelkezésre álljon egy bármikor kiállítható vándoranyag. A hatvanas években vásárolt művek ma már nincsenek a gyűjteményben, mert a hetvenes években tárolási kapacitások miatt átadásra kerültek az időközben kiöregedett tagok alkotásai a Magyar Nemzeti Galéria részére. A gyűjtemény anyaga ennek következtében legnagyobb részt hetvenes-nyolcvanas években készült alkotásokból áll. A kilencvenes évektől a gyűjtemény a szervezeti átalakulás (a Művészeti Alaptól való függetlenedés) miatt az előző évtizedek mintájára nem gyarapodott már, azonban mégis található néhány tucat munka ebből az évtizedből, és a kétezres évek utánról is – nagyrészt felajánlásoknak köszönhetően.

A gyűjtemény történetéről bővebben:
Fenyvesi Áron: Megjegyzések és szempontok bevezetés gyanánt a Fiatal Képzőművészek Stúdiója gyűjteményéhez 

A gyűjtemény az FKSE által alapított Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány (FKSA) kezelésében van.

 

A GYŰJTEMÉNY ANYAGA

 

Kölcsönzés

A Stúdió gyűjteményéből lehetőség van kiállításokra kölcsönözni műveket, de csak abban az esetben, ha a kölcsönző fél vállalja a mű biztosítását, valamint a kiállítás előtt min. 2 hónappal jelzi kölcsönzési szándékát és előre kifizeti a kölcsönzés adminisztrációs díját (4000 Ft/mű).

További infomáció, kölcsönzés: Zombori Mónika, FKSA kuratóriumi tag (studioarchivum@gmail.com)

 

Az utóbbi évek kölcsönzései:

2011 Nehéz Ipar kiállítás, Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros / Gábor Imre grafika

2013 A művészet él! (Körösényi Tamás életműkiállítása), Műcsarnok, Budapest / Körösényi Tamás objektek

2014 Gyűjteni művészet kiállítás, Balatonboglári Kápolnatárlat / Barabás Márton objekt

2014 PRO/CONTRA (Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása), Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs / Szirtes János festmény

2015 Térhajlatok és áthatások (Farkas Ádám életmű kiállítása), MűvészetMalom, Szentendre / Farkas Ádám szobrok

2015 Samu Géza emlékkiállítása, Vigadó, Budapest / Samu Géza szobor

2016 Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 (Záborszky Gábor kiállítása) – Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum / Záborszky Gábor művek

 

Kiállítások a gyűjteményből:

2007 Akkor és most – válogatás a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának archívumából, Millenáris Piros-Fekete Galériája, Budapest (kurátorok: Július Gyula és Merhán Orsolya)

2004 Raktár vs Gyűjtemény, Stúdió Galéria, Budapest (KMKK: Sugár János, Süvecz Emese, Hegyi Dóra és El-Hassan Róza)