Xtro realm | kiállításmegnyitó

xtro realm
FKSE – Stúdió Galéria
Rottenbiller u. 35., Budapest, 1077
2017.11.07–30.

 

23032563_2043040909264697_885403566273610867_n
Megnyitó: 2017. november 7., kedd, este 6 óra.
A kiállítást Krasz Ádám koncertje nyitja meg.

A kiállítás érzékeny műtárgyak és kitömött állatok miatt sajnos nem kutyabarát!

Spekulatív realizmus és materializmus, objektumorientált ontológia, non-antropocentrizmus. Olyan új filozófiai irányzatok hívószavai, amelyek öndefiníciójuk szerint megkérdőjelezik a modernizmus és a posztmodern máig domináns emberközpontú beszédmódját, és azt, hogy ez a narratíva a világot vertikális hierarchia szerint osztja fel, amelynek csúcsára az embert helyezi, alárendelve az élővilágot és az élettelen tárgyakat. Ezzel szemben határozza meg magát a 2007-es londoni Speculative Realism című konferencián színre lépett, máig formálódó új filozófiai szemlélet, amelynek égisze alá a fent említett számos új filozófiai irányzat besorolható. E szerint létezik embertől független valóság, ami alapvető kérdéseket vet fel a valósággal közvetlen kapcsolatot ápoló művészetekre nézve is.

Ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatára jött létre októberben az xtro realm című program. Elméleti bevezetéseként októberben nyitott olvasókört hoztunk létre a Fiatal Képzőművészek Studiója Egyesület és a József Attila Kör közös szervezésében, amelynek alkalmain felkért moderátorok segítségével jártuk körbe a témák legizgalmasabb aspektusait. A program második része az xtro realm című kiállítás, amelyen az olvasókörön is résztvevő meghívott művészek mutatják be kapcsolódó munkáikat. Művészet és valóság viszonyának vizsgálata a művészettörténet-írás kezdetéig nyúlik vissza. Felmerül a kérdés: miként jelenítheti meg a műalkotás a valósághoz való hozzáállás átalakulását, függetlenlíthetjük-e magunkat az emberi kondíció által meghatározott világfelfogásainktól? Milyen szerep juthat a művészeknek olyan filozófiai irányzatokkal párbeszédben, amelyek éppen a szubjektív világképektől mentes valóság mellett érvelnek? Hogyan változik a befogadó szerepe, az interpretáció jelentősége? Milyen modelljei lehetségesek a képzőművészet és a tudomány képviselői közötti kiegyenlített együttműködésnek?

Az xtro realm kiállítás nem próbálja sem igazolni, sem cáfolni a 2007-es Speculative Realism konferencia óta is formálódó, máig viták tárgyát képző diskurzus állításait. Ehelyett egy nyitott, kísérletező program egy állomásaként azt mutatja be, hogy az emberközpontúság problémája hogyan artikulálódik képzőművészeti gyakorlatokban: miként hozhatnak létre művészek olyan helyzeteket, amelyek teret engednek az antropocentrizmusról való gondolkozás számára.

Kiállító művészek: Barna Orsolya – Gosztola Kitti – Pálinkás Bence György, Horváth R. Gideon, Keresztesi Botond, Rohonyi Demkó Iván, Seemann Adrienn, Süveges Rita, Szimán György, Tranker Kata, Zilahi Anna

Szervezők: Horváth R. Gideon, Zilahi Anna, Zsámboki Miklós

Az olvasókör a József Attila Körrel együttműködésben valósult meg.
A kiállítás támogatója az Edgite Hungary Kft.

A kiállítás megtekinthető 2017. november 8. és 30. között.