Volodymyr Kuznetsov: Majdan* hullámok

ELŐADÁS

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Főépület

Nagyelőadó

2015. november 12. 18:00

 

Volodymyr Kuznetsov: Majdan* hullámok

 

Kétségek, lehangoltság, eufória, érzékelhető tevékenységek, kezdeményezések keresése és az azokban való részvétel.

“Úgy jöttem a Majdanra, ahogy egy szemináriumra”

/Victor Chmilenko, gazda, a Majdan aktív résztvevője, a 2014. február 20-i harcok áldozata/

 

Volodymyr Kuznetsov, ukrán képzőművész előadása a kijevi Majdanon alakult különböző aktivista csoportok tevékenységével kapcsolatos tapasztalatait mutatja be. Törekvéseket, amelyek az egyszerű sátrakból az önszerveződés felé mutattak, diákmozgalmakat, kulturális gyűléseket, valamint a baloldal által a téren tanusított passzív magatartást. Emellett az előadás tárgyalja a művészként betöltött pozíciók lehetőségeit: festeni és megfigyelni; vagy részt venni az általános mozgalmakban, felhasználva különböző ismereteket és gyakorlatokat, illetve a kölcsönös segítségnyújtás eszközeit.

 

Az előadáson “Oleksandr Suprunyuk. Interview from the Maidan” című filmjéből lesznek láthatóak részletek. https://www.youtube.com/watch?v=xdmNDtvup8c

 

* Majdan: A kijevi Függetlenség tere (ukránul Майдан Незалежності [Majdan Nezalezsnosztyi]) az ukrán főváros központi tere a Sevcsenko városrészben. A teret egyszerűen csak Majdan-ként hívják, amely jelentése: a tér.

 

Az előadás nyelve angol.

 

Volodymyr Kuznetsov (1976, Lutsk, UKR) a Lvivi Művészeti Akadémián végezte tanulmányait 1999 és 2005 között. Alapító tagja a Straight Line Groupnak, az Artistic Councilnak, a CCCK-nak (Center for Communication and Context), valamint a R.E.P. művészcsoportnak (Revolutsijnyj Experymentalnyj Prostir / Revolutionary Experimental Space). Kezdetektől részese a Majdan és a poszt-Majdan mozgalmaknak, gyűléseknek és önszerveződésre épülő kezdeményezéseknek. Számos ukrán és nemzetközi, önálló, illetve csoportos kiállítás résztvevője.

Művészeti gyakorlatában Kuznetsov-hoz közel állnak az olyan ellentétpárok, mint az egyéni és közös, vagy a régi és új, valamint azok a témák, melyek különböző kontextusokat és váratlan jelentéseket kapcsolnak össze. Munkáiban éppúgy foglalkozik a mindennapi gyakorlatok esztétikájával, mint az archaikusság mai jelenlétével. Az emlékezetre mint a tapasztalat egy formájára tekint, amely a személyes és közös tudáson keresztül teremt új koncepciókat. Volodymyr Kuznetsov Kijevben él és dolgozik.

 

Az előadás a Stúdió Galériában 2015. november 17-én, 19 órakor nyíló, COLD WALL kollektív vizuális reakció kerítésekre és emberekre (Gróf Ferenc, Vladan Jeremić és Volodymyr Kuznetsov projektje, gondozta: Kopeczky Róna) című, nemzetközi csoportos kiállításhoz kapcsolódó program.

Szervezők:

MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék

http://www.mke.hu/info/kepzomuveszetelmelet.php

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület http://studio.c3.hu/
12208651_1058938924150298_505072221385276727_n

Facebook