Álljunk meg egy szóra!: Beszélgetéssorozat

Beszámoló a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Álljunk meg egy szóra! című beszélgetés-sorozatáról

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) Álljunk meg egy szóra! címmel 2013 januárjában és februárjában beszélgetés-sorozatot rendezett székhelyén, a Stúdió Galériában. A sorozat fókuszában a kortárs magyar művészet külföldi reprezentációja állt.

A beszélgetés-sorozat célja egy olyan szakmai fórum létrehozása volt, ahol a magyar művészek feltehetik külföldi megjelenéssel kapcsolatos kérdéseiket, és előadásokat hallgathatnak meg olyanoktól, akik releváns tapasztalatokkal vagy szaktudással rendelkeznek a témában. Előadóink művészettörténészek, kurátorok és művészek voltak. Az FKSE részéről az esemény-sorozat kurátora Sárvári Zita volt.

A sorozat nyitó előadásán (január 24.) az FKSE-n keresztül külföldi alkotói rezidenciát nyert fiatal művészek mutatkoztak be. A művészeti rezidenciák egyre fontosabb komponensei a kortárs művészet világának, nélkülük lassan elképzelhetetlenné válik egy képzőművészeti karrier. A külföldi alkotótelepen, galériában, egyetemen eltöltött pár hónapos időszak komoly mérföldkő lehet a fiatal művészek életében.

Balázs József Tamás a prágai Meetfactory alkotóházban töltött idejéről mesélt, Czank Ninetta a rigai Totaldobze művészeti intézményben készült alkotásait mutatta be, Horváth Csaba Árpád a finnországi Jakobstadt-ban található művészeti egyetemen kapott művészi rezidenciát, Hory Gergely bukaresti élményeiről számolt be, Tranker Katát pedig Japánról és Köllnről hallhattuk beszélni. Ezek a beszámolók a rezidenciaprogramok részét képezik, de így, egy térben és időben megtartva egyben nagyszerű lehetőséget is biztosítottak tagságunknak arra, hogy közvetlenül tegyenek fel kérdéseket a rezidenciákkal kapcsolatban.

A második előadást (február 7.) Bódi Kinga doktori hallgató, művészettörténész, az FKSE tagja tartotta. Bódi Kinga Ph.d. kutatását mutatta be röviden, melynek témája a magyar művészet megjelenése a Velencei Biennálén a kezdetektől (1895) a 80-as évekig. Az első Velencei Biennáléra invitált nemzetek sorában Magyarország is szerepelt, s azóta a magyar képzőművészet szinte folyamatosan képviselteti magát a világ egyik legfontosabb, egyben legvitatottabb nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállításán. Bódi Kinga kitért a Biennálén való magyar megjelenések mögött meghúzódó kultúrpolikai döntésekre, a kiállító művészekre, a Magyar Pavilon kiállításainak váltakozó sikerére. Az előadás különlegesen fontos volt történeti jellege miatt, és alapozásként szolgált a beszélgetés-sorozat további előadói számára.

Az Álljunk meg egy szóra! harmadik vendége (február 12.) Hornyik Sándor művészettörténész volt. Hornyik előadásának fókuszában a 2001 utáni kritikai művészet állt. 2001 szimbolikus dátum, a World Trade Center elleni ’spektakuláris’ csapás éve és a terrorizmus elleni háború kezdete. 2001 után a nagy biennálék programjaiban még inkább előtérbe kerültek a különféle posztmarxista, szituácionista és antikapitalista politika- és kultúraelméletek. Hornyik Sándor előadásában ezen elméletek “művészeti” hatásait vizsgálta hazai és külföldi példákon keresztül.

A negyedik alkalommal (február 19.) ismét kerekasztal-beszélgetést rendeztünk, melyet rövid prezentációk vezettek be. Az est során olyan magyar képzőművészek beszéltek, akik résztvettek már rangos külföldi biennálékon, nagyobb nemzetközi kiállításokon, és ezek tapasztalatait osztották meg a hallgatósággal. Csákány István a 2012-es dOCUMENTA(13)-ról, Igor&Ivan Buharov a Manifesta 8-ról, Kaszás Tamás pedig az Isztambuli Biennáléról beszélt.

Február 27-én zárult a beszélgetés-sorozat egy rendhagyó eseménnyel: az FKSE külföldi partnerintézményeinek vezetői látogattak el hozzánk. A közép-kelet európai régióban műkődő, az FKSE-hez hasonló feladatot ellátó kortárs művészeti intézményekkel régóta tartunk fenn kapcsolatot művészeti csereutak és egyéb együttműködések céljából. Február 27-i kerekasztal-beszélgetésünk során az eddigi közös munkákról és jövőbeni tervekről volt szó. A beszélgetés során a meghívott kurátorok és művészeti szakemberek röviden bemutatták intézményeiket és azok művészeti rezidenciaprogramjait. A bemutatkozás után Polyák Levente urbanista, az FKSE vezetőségének tagja kérdezte az előadókat a magyar művészettel való kapcsolatukról, a magyar rezidens művészekről az adott intézményekben, illetve az FKSE-vel tervezett jövőbeni kollaborációkról. Az előadás részeként a kurátorok a rezidenciákkal foglalkozó szakkönyveket hoztak magukkal, melyhez az FKSE is hozzátett pár jelentős kiadványt, így a hallgatóság egy kisebb könyvtárnyi irodalmat lapozgathatott át a témában. A könyvek az FKSE könyvtárába kerültek.

Az esemény másnapján vendégeink portfólió konzultációt tartottak a Stúdió Galériában. Az FKSE érdeklődő tagjai bemutatták munkásságukat, a kurátorok pedig tanácsokkal látták el őket.

Meghívott előadók:
Futura (Prága): Carlone Krzyszton, Michal Novotny
Meetfactory (Prága): Zuzana Jakalová
Space (Pozsony): Juraj Carny
Bucharest AiR: Simona Dumitriu