Space at the centre, London 1995 – 2000 – Diego Ferrari

Diego Ferrari: Hely a középpontban, London 1995 – 2000
Megtekinthető: 2000. május 22. – június 30.
A kiállítás kurátorai: Horányi Attila és Timár Katalin

Diego Ferrari spanyol-argentín származású, Londonban élő képzőművész, aki saját készítésű fényképezőgépet használt munkáiban. Ennek a gépnek a legfontosabb jellemzője az, hogy a filmet maga a művész teljesen mechanikus úton továbbítja és így képes teljes mértékben ezt a folyamatot kontrollálni. Végeredményét illetően egy kép – panoráma-szerűen – több felvételt tartalmaz, melyek között szoros tematikai-logikai kapcsolat fedezhető fel.
Témájukat illetően ezek a képek a közösségi tér és a privát szféra helyszíneit egyaránt bevonják. A művészeti-kulturális élet színtereit mutatták be, azt a “színpadot”, amelyen a “művészetvilág” szereplői megjelennek: múzeumok, műtermek, kulturális intézmények, stb.
A kiállítás apropóját az adta, hogy Ferrari 1997-ben a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület csereprogramjának keretében járt Budapesten, majd 1998 őszén egy művét a Trafó Galériában is kiállították. E két látogatás alkalmával készített műveket a budapesti művészeti szcénáról. A mostani kiállítás lehetőséget adott arra, hogy ezeket a munkákat a hazai közönség is megismerhesse Ferrari Londonban készített műveivel párhuzamosan, azok kontextusában.