PARCELLA: Az FKSE 2014-es új tagjainak kiállítása

PARCELLA – az FKSE 2014-es új tagjainak kiállítása

megnyitó: 2015. január 15., 19h

megtekinthető: február 12-ig

https://www.facebook.com/events/1555572891367271/

parcella

 

Hol szeretnétek kiállítófelületet kapni?
– a földön
– a falon
– átmenet (falról plafon, sarok, plafon)
– mindegy

Erre a kérdésre kellett válaszolniuk a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület új tagjainak nemrég, 2015. január 4-ig. Mint minden évben, most is komoly fejtörést okozott, hogy vajon ez a művészekből és szakemberekből álló, frissen összeállított csapat, milyen formában mutatkozzon be a nagyközönség előtt, és hogy mi legyen a sokféle egyéni gyakorlat közös nevezője.

Hol szeretnétek kiállítófelületet kapni?
– ez idén nem csupán egy praktikus kérdés, hanem a központi koncepció szerves részét képezi. A legújabb FKSE-tagok bemutatkozó kiállításának anyagát ugyanis térben és fejben is maga a helyszín fogja össze, azon belül pedig az egységes installálási-térfelosztási rendszer, a parcellázás. A Stúdió Galériában szürke ragasztószalaggal jelöljük ki mindenkinek azt az egyenlő nagyságú kiállítófelületet, ahol tetszőleges módon mutathatja be önmagát, életvitelét és művészeti gyakorlatát – esetenként saját személyes szférájába is betekintést nyújtva. Innen a cím is: a parcella egy adott terület egyenlő arányú felosztására szolgáló egység. Egyfajta keret, amely egyfelől behatárol egy területet, másfelől a kereten belül az alkotónak viszonylagos szabadságot biztosít.

A Parcella kifordítja az egyéni praxisokat bemutató, központi tematikát nélkülöző szalonkiállítás-szerkezetet, kiemeli a párhuzamosságokat és összehasonlításra sarkall. Hangsúlyozza, hogy a bemutatott gyakorlatok egy olyan nagy nemzetközi intézményrendszer-fraktál alegységei, amelyben egy szinten az FKSE maga is csak a magyar művészeti szcéna alegysége, egy következő szinten pedig a magyar művészeti szcéna is csupán egy alegység, és így tovább…

/////////////////////////////////////////////////////////////
live act: Modeo (Subsist Rec.\Sonntag Morgen)
https://soundcloud.com/modeo-official
https://www.facebook.com/Modeo.Official?ref=bookmarks

Sándor Máté a világvége sci-fi disztópiáit álmodja meg, és önti formába a techno aszimmetrikus szabálytalanságával kísérletezve. A zenéje köré épülő képi világban megjelenő destrukció, absztrakció és az ezekkel szembenálló szabályos audio és vizuális formák egyszerre kontrasztot és egységet hoznak létre az általa teremtett káoszrendszerben. A Recorder magazin 2014 végén beválogatta a kedvenc magyar kiadványai közé a Razan’s City című albumát.

Az FKSE 2014-es új tagjai:

Művészek:
Ádám Anna, Básthy Ágnes, Felsmann István, Hordós Boldizsár, Illés Zsófia Szonja, Kállai Kata Eszter, Korponovics Roland, Lászlóczky Viktória, Miklós Szilárd, Murányi Mózes Márton, Sipos Eszter, Szapu Dániel, Trapp Dominika, Zagyvai Sára

Művészettörténészek, kurátorok és kritikusok:
Hunya Krisztina, Mucsi Emese, Őze Eszter, Szalipszki Judit, Zsámboki Miklós