Nemmivoltunk! Crew – Szülői értekezlet

A Stúdió Galériában a 2009-ben alakult Nemmivoltunk! Crew művészcsoport mutatkozik be, melyet hat, még diploma előtt álló fiatal képzőművész alkot.

A kiállítás az általános iskolákból ismert vizuális formakészletből indul ki; a gyerekek számára otthonos iskola-szituáció és környezet a Nemmivoltunk! Crew „SZÜLŐI ÉRTEKEZLET”-én a felnőttek világába helyeződik át, ezzel egy furcsán kellemetlen, bizarr helyzet jön létre. Az egész kiállítóteret betöltő nagyméretű installáció központi eleme az irónia, mely egyszerre direkt és titkos; egyaránt megtalálhatóak benne rajzok, szobrok, videó-művek, valamint kisebb eldugott firkák az iskolapad felületén vagy átrajzolt tankönyvek lapjain.

A rendszerváltás előtti években születettek generációjára jellemző élményekből táplálkoznak Horror Pista bájosan gonosz rajzai, Tóth Márton Emil betonszobrai, illetve Fillér Máté videó-munkája, mely a drasztikus hirtelenséggel beszüntetett Dragon Ball rajzfilmsorozat “tragédiáját” dolgozza fel. A tankönyv, mint az iskolai felszerelés legtipikusabb eleme, többszörösen megjelenik a kiállításon; míg Czékmán Csaba printjeit a szemléltető ábrák inspirálták, addig Szabó Ottó saját régi tankönyveit alakította át. A kiállítás elsőre zártnak tűnő kontextusából több mű is nyit az aktualitások felé, ilyen például Brüchner János videó-műve, amely a Stúdió Galéria közelében található Janikovszky Éva Iskola közelmúltban történt bezárását dolgozza fel. A kiállításra elkészült a Nemmivoltunk! Crew első fanzinja is, melyben a tagok vázlatai, átrajzolásai és kollázsai láthatók.

A nyári szünet után újranyíló Stúdió Galéria terében tankönyvekkel, iskolapadokkal és tombolával teli megnyitó várja a látogatókat, amit a művészcsoport “installációs élménykiállítás”-ként definiál.

A csoport honlapja: http://nemmivoltunk.blogspot.com/

Sajtómegjelenések:
Baglyas Erika cikke az artportalon