Németh Hajnal és Pál Zsuzsanna Rebeka közös kiállítása

Megtekinthető: 2002. január 15. – február 15.

A két képzőművész 2001. második félévében a Stúdió szakmai ösztöndíjában részesült. A kiállításon legújabb videoinstallációik tekinthetők meg. Mindketten egy olyan generáció képviselői, akik már könnyedén beszélik a tévés és mozis nyelvet, emiatt játékosan tudnak távolságot tartani tőle, vagy éppen ironizálni annak látványkultuszával.

Németh Hajnal korábbi videóiban a főszereplő általában maga a művész. A szerephez, amelyet játszik, a megformált figurához való viszonya igen fontos. Németh Hajnal rejtőzködő, maszkviselő… A személyes sorsát befolyásoló történések, és a fiatal nőként, illetve művészként viselendő szerepmintákra vonatkozó reflexiói mindig áttételesen jelennek meg. Az egészen banális, hétköznapi tevékenységek, otthoni szöszögések (kádtakarítás, körömfestés) furcsa, néha szürrealisztikus képi csúsztatások és zenei aláfestés révén átlényegülnek.

Pál Zsuzsanna Rebeka legújabb, Tájék című munkája sajátos kísérlet a test reprezentációjára.. A játékos címnek két olvasata is lehetséges: táj – mint látványt nyújtó, bebarangolni való terület és ék, dísz – csodálatunk tárgyát képező jelenség. A falra vetített videóban apró részletekből úgy tárul fel a látvány, mint egy emlék, mintha a precíz kamera egy kirándulás alkalmával szerette volna feltérképezni a női testet, bebarangolva.