MÉZESÚJVÁROS – Franz Höfner/Harry Sachs

Megnyitó: 2006. október 17. 19:00
Megtekinthető: 2006. október 18. – november 4.
Szakmai beszélgetés a két művésszel (magyar-német nyelven):
2006. október 18-án 18 órakor a Goethe Intézet rendezvénytermében

Franz Höfner (1970 – ) és Harry Sachs (1975 – ) a weimari Bauhaus Egyetemen ismerkedtek össze, és 1998 óta dolgoznak együtt. A két művész a Pépinieres européennes pour jeunes artistes ösztöndíjával tölt két hónapot Budapesten.

A berlini művész duó ironikus térinstallációkkal és videókkal hívta fel magára a figyelmet. Helyspecifikus munkáikban a környezetben rejlő szociális és kulturális ellentmondásokra szellemes és kritikus módon reagálnak.

Legújabb köztéri művészeti projektjük, Honey Neustadt – Mézesújváros, az alvóvárosként működő berlini Halle-Neustadt lakóteleppel foglalkozik, amely a közelben található kémiai nagyüzemek alkalmazottai számára épült a szocialista időkben. A kaptárakra emlékeztető lakótelepek, és az ott élők élete párhuzamba állítható egy méhkaptár kialakításával és a benne szorgoskodó egyedek hétköznapjaival.
A méhkaptárak felépítése is sokban hasonlít a panelházak struktúrájához: egymásra rakott, előre legyártott dobozok, és azokban emeletenként gazdaságosan elhelyezett mesterséges lépsejtek annak érdekében, hogy a méhek ideálisan szaporodjanak és a lehető legtöbb mézet termeljék.
A lakótelepeken az egyszerű tájékozódás érdekében gyakorta használt természeti szimbólumok (különböző virágok, levelek) úgyszintén emlékeztetnek azokra a méhkaptárakon elhelyezett geometriai formákra, amelyek a méheket a hazatalálásban segítik.
Höfner és Sachs nyolc panelház alakú méhkaptárt (1:20 arány) állított fel Halle-Neustadtban, ahol 2006. júniustól szeptemberig a méhek száma 500 ezerről 1 millióra növekedett, akik a nyár végéig a városi környezethez képest az elvárásokat messze felülmúlva megközelítőleg 500 kg, kiváló minőségű mézet termeltek.

A Stúdió Galériában ennek az éppen lezárult projektnek a dokumentációja kerül mézkostolóval egybekötött bemutatásra.

Támogatók: Pépinieres européennes pour jeunes artistes, mapXXL, Goethe Intézet, Culture 2000, European Cultural Foundation