Kint vagyunk – Az FKSE új senior tagjainak kiállítása

Megnyitó: 2009 november 17., 18.00
Megtekinthető: 2009. november 17 – december 5.

Kiállító művészek: Baglyas Erika, Huszár Andrea, Kiss Éva Emese, Kokesch Ádám, Lénárd Anna, Orbán György, Ötvös Zoltán, Rutkai Bori, Alexander Schikowski, Szira Henrietta, Tibor Zsolt, Varga Rita, valamint Lázár Eszter művészettörténész

Az FKSE senior tagjainak kiállításán szereplő művészek átlépték azt a bűvös korhatárt (35 év), amelyre az újdonságorientált és egyre meghatározóbb műkereskedelmi piac épít. Ők mostantól elesnek a – piaci versenyhelyzettel párhuzamosan – fellendülő támogatói szféra pályázati struktúrájának lehetőségeitől (egyes díjak, ösztöndíjak). A senior tagok bizonyos értelemben kiöregedtek egy rendszerből, de nem öregedtek bele egy másikba. Ez az egyszerre kint és bent, valamint a se kint, se bent állapot egy rögtönzött kiállítási helyzetet hozott létre, amelyre a kiállítók öniróniával reflektálnak: nem magukra a művekre helyezik a hangsúlyt, hanem a kihelyezés (ki-állítás) és a “kint” létrejövő befogadás folyamatára.

A kiállítás idejére a művészek hátat fordítanak a művészeti praxis bevett szokásrendszerének. A rendelkezésre álló kiállítótér helyett különböző intézményekben, szervezeteknél, múzeumi-, ill. magángyűjteményekben állították ki műveiket, amelyek nem csak a galérián kívüli, de – gyakran – a művészeten kívüli élet színtere is. (OKM, Rendőrmúzeum, Pedagógiai Múzeum, Duna Televízió stb.)

A Stúdió Galériában a múzeumi (gyűjtő, rendszerező, katalogizáló) gyakorlatot követve csak a művek dokumentációja jelenik meg, múzeumi leírókarton és fotóreprodukció formájában. A résztvevők a múzeumi struktúra eszközrendszerével dokumentálnak, tényeket, adatokat rögzítenek, és objektív tárgyleírást közölnek, majd az archiválást követően raktároznak. Ehhez olyan (külső) helyszíneket választottak, amely nem zárja el (lehetséges) közönségétől a művet. A “Kint vagyunk” című kiállítás idejére 12 szándékos kölcsönbe adás valósult meg: a művek kéretlenül kerültek ideiglenes helyükre, a kérés nélkül kölcsönbe kapott alkotások a kortárs művészet territóriumából kihelyezetté (kiállítottá) az ideiglenes raktárukban (nézetté és) befogadottá váltak. A szerepeltetni kívánt művek ez alkalommal nem bejutni akartak a kiállítótérbe, hanem kijutni onnan.

Sajtómegjelenések:

A Művész-világ.hu kiállítás ajánlója