Horváth Gideon: Decaying structures have a sweet smell

Horváth Gideon: Decaying structures have a sweet smell

Megnyitó: 2019. május 23.

Időpont: 2019. 05. 24. – 06. 06.

Horváth Gideon önálló kiállítása.

Hogyan lehetne elképzelni az Ősrobbanást? Mióta a világegyetem tágulni kezdett, Naprendszerek, állatfajok, ásványok, gazdasági és ökológiai rendszerek keletkeznek szüntelenül. Ha a ~4,56 milliárd éves Föld életét – tankönyveink példája szerint – egy spirálként képezzük le, az emberiséget csupán egy apró pontként láthatjuk annak legvégén. Kétszázezer éve rendületlenül terjeszkedünk, miközben folyamatosan rettegünk a végtől.

Folyamatosan a végről fantáziálunk, katasztrófaturistaként látogatunk az apokalipszisbe. Kiáradt vizek, lángoló erdők zárnak közre, miközben Facebook feedünket riadt állatok lepik el a profetikus hangvételű tudományos cikkek illusztrációin. A gőzgép feltalálása óta húzódó kollektív bűntudat lerázhatatlan narratívájával kell együtt élnünk. Antropocén, az emberiség bűnhődésének kora! Fosszilis üzemanyag helyett elektromosságot töltünk járműveinkbe, talán gyorsabbak leszünk, mint a klímakatasztrófa. De az antropocén-narratíva meredek íve magával ránt. A spirálon tévútra tértünk, túlgyorsulunk, leröppenünk a pályáról.

Milyen lesz a világvége? Harsonaszóval, tűzijátékkal érkezik majd meg. A kapitalizmus sokáig nukleárisan izzó, ki nem hűlt helye fölött soha nem látott tájak, fajok, éghajlati viszonyok és megannyi kivétel nélkül ismeretlen jelenség robban majd szerteszét. Hogyan is képzelhetnénk el a világvégét? Paralizált állapotban, egy egész faj felelősségét a vállunkra véve, a cselekvőképességtől megfosztva élünk. Miközben dermedt tekintetünk a befogadhatatlan narratíva egyre vakító vége felé fixálódik, a körülöttünk omladozó és pusztuló rendszerek lassan édeskés illatot árasztanak.

Horváth Gideon

*

Horváth Gideon munkásságának meghatározó részét képezi az ökológiailag elkötelezett nézőpont. A Stúdió Galériában két hétig látogatható environement-installáció is hasonló antropocén-kritikus elméletekből merítkezik, amelyek részben korábbi munkái alapjait is erősítették (Donna Haraway, T. J. Demos). A Horváth, Zilahi Anna és Süveges Rita által szervezett xtro realm is hasonló ökológiai, illetve újrealista nézőpontokat hirdet. A projekt keretében több olvasókör, kiállítás, terepgyakorlat és egyéb program valósult meg, amelyek mind posztantropocentrikus elméleteket tematizáltak a tudásmegosztás és transzdiszciplinaritás égisze alatt. A Decaying structures have a sweet smell ideje alatt is alkalom nyílik elmélyülni a kapcsolódó elméletekben egy nyilvános olvasókör és több tárlatvezetés alkalmával.

Kurátor: Gadó Flóra
Grafika: Pálhegyi Flóra

A kiállítás az NKA – Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
http://www.nka.hu/

Facebook esemény

 

 

Kapcsolódó program:

május 29., 17:00 – Tárlatvezetés

 

 

Sajtómegjelenések:

Milyen lesz a világvége?

dunszt, 2019. május 31. link

 

fotó: Horváth Gideon