Enjoy Your Struggles / A küzdelem élvezete

Enjoy your struggles / A küzdelem élvezete

Megnyitó: 2016. április 28. 19h

A Negyed7Negyed8 Fesztivál keretében

Nyitva tartás: 2016. április 29. – május 21.

Résztvevők: BORSOS LŐRINC, Dilar DIRIK/ Jonas STAAL, ERDŐDI Katalin, FLOHR Zsuzsi, Marty HUBER, Tatiana KAI-BROWNE, Alexandra PIRICI/ Raluca VOINEA, Toni SCHMALE, Sandra SELIMOVIC/Simonida SELIMOVIC, Hito STEYERL, SZEMZŐ Zsófia

Kurátorok: ERDŐDI Katalin, FLOHR Zsuzsi

Facebook esemény

output_ykocs8

[Kreditek: The Jewsih Renaissance Boxing Club photo credit Michael Krebs 01, Sandra Selimovic Gipsy Stop Dancing photocredit Romanosvato 02, Marty Huber Lecture performance for The Jewish Renaissance Boxing Club 2015 photo credit Drago Palavra 01]

“A küzdelem élvezete” (Enjoy Your Struggles) című kiállítás a mottóját egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a nemzetközi csoportos kiállításon résztvevő művészek, akik a saját tapasztalataikon, illetve közös, társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez. A hangsúly nem az egymással való versengésen van, hanem azon, hogy a különféle küzdelmek hogyan tudnak egymáshoz kapcsolódni. Hogyan lehet saját küzdelmeinken keresztül mások helyzetét megérteni, egymástól tanulni és egymást támogatni?

Az ökölvívásból indul ki Flohr Zsuzsi projektje, “The Jewish Renaissance Boxing Club”, amely a zsidó sportegyesületek történetét eleveníti fel, önkép és testpolitika kérdéseivel foglalkozik a bokszolás, a művészet és a performansz médiumán keresztül. A boksz itt nemcsak metafora: május elején a klub minden érdeklődőt – teljesen kezdőket is – kétnapos boksz-workshopra invitál a galériába.

A Bécsben élő szerb testvérpár, Sandra és Simonida Selimovic a kelet-európai roma és szinti közösségek elleni erőszakos cselekmények nyomán, “Gipsy Stop Dancing” c. videójában azzal foglalkozik, hogy felül lehet-e kerekedni a kirekesztésen a sporton keresztül. Az általuk alapított “Mindj Panther” zenei formáció a Pussy Riot és a Black Panther mozgalom aktivizmusából inspirálódik, a rappernők kulturális kliséket és közhelyeket kiforgatva, nindzsaként szállnak harcba a társadalmi igazságosságért.

A kiállítás két munkán keresztül foglalkozik az egyre jelentősebbé váló Kurd Nőmozgalommal, amely a szíriai Rojavában (Nyugat-Kurdisztánban) nemcsak a nők jogaiért, hanem a demokráciáért száll harcba. Hito Steyerl videóművész “November” c. esszéfilmjében egykori barátnőjéről, Andreáról emlékezik meg: a nyolcvanas években együtt forgattak kísérleti, feminista harcművészeti filmeket, mielőtt Andrea éles harcra váltott és csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz. Dilar Dirik kutató és aktivista, Jonas Staal képzőművésszel a kurd nők egyedülálló törekvéséről számol be, akik forradalmi politikai megoldásokat vezetnek be az általuk felszabadított területeken.

A román művész-kurátor páros, Alexandra Pirici és Raluca Voinea egy “Manifesto for the Gynecene” c. kiáltványban egy új földtörténeti kor szükségességét hirdeti, amelyben a „női princípium” a meghatározó. A kiállítás kurátorai, Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi közös munkájukban a korai magyar feminizmus kiemelkedő, de mára már jobbára elfeledett alakját, Schwimmer Rózsát idézik meg.

A politikai és társadalmi harcok mellett a résztvevő művészek egy része személyesebb, intimebb módon közelít a küzdelem kérdéséhez. Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) “Önkritikus portré” c. videóinstallációja egy párterápia folyamatába enged betekintést. Szemző Zsófia a kiszolgáltatottság és a félelem érzéseivel foglalkozik rajzain keresztül, Toni Schmale pedig társadalmi nem és szexualitás, sport és fétis összefüggéseire fókuszál.

Támogatók: Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya, Nemzeti Kulturális Alap

Partner: Budapesti Román Kulturális Intézet

Az április 28-i megnyitó a Negyed7Negyed8 Fesztivál része.

Fotó: Simon Zsuzsi

Finisszázs

TUDJUK ÉLVEZNI?
Beszélgetés és finisszázs
2016. május 21. (szo) 19.00-21.00
FKSE – Stúdió Galéria

A KÜZDELEM ÉLVEZETE [ENJOY YOUR STRUGGLES] c. kiállítást egy beszélgetéssel zárjuk meghívott művészek, kurátorok és aktivisták részvételével, akikkel saját érintettségükön és munkájukon keresztül beszélgetünk az elkötelezettség és a kitartás kihívásairól, egyéni és közösségi küzdelmekről, valamint politikai és társadalmi harcokról. Kinek mit jelent a küzdelem élvezete, tudjuk-e élvezni a küzdelmeinket?

A kiállítás által érintett témák közül terítékre kerülnek a magyar kulturális politika és művészeti élet aktuális kérdései, a társadalmi kirekesztés és a diszkrimináció elleni harc szükségessége, a magyarországi roma közösségek helyzete, valamint a kurdok több országot érintő felszabadítási mozgalma és Európában is jelentős aktivizmusa.
Hogyan kapcsolódnak össze ezek a különböző küzdelmek? Hogyan tudjuk saját küzdelmeinken keresztül mások helyzetét megérteni, hogyan tudunk egymástól tanulni és egymást támogatni?

Beszélgetőpartnerek:
Junghaus Tímea, kurátor, kulturális aktivista, Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Tér, Európai Roma Kulturális Alapítvány
Kisspál Szabolcs, képzőművész, aktivista, Szabad Művészek és Harmadik Szektor csoportok tagja
Iço Aşkın Yiğit, Budapesten élő kurd aktivista
Szénási Szilvia, UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány

Magyar nyelven, igény szerint angol tolmácsolással.
Moderátorok: Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi, a kiállítás kurátorai