CSINÁLD ÚGY, HOGY JÓ LEGYEN – GYERMEK FOGLALTHÁZ-MAKETT 1:1 – Kaszás Tamás, Loránt Anikó

Megnyitó: 2003. szeptember 18.
Megtekinthető: 2003. szeptember 19. – október 17.

Loránt Anikó és Kaszás Tamás első önálló kiállítása alkalmával egy komplex installációval mutatkoznak be. A Stúdió Galéria teljes beépítésével annak összes tereit kisajátítják, amely a kiállítótér funkciójának megváltozását eredményezi a kiállítás nyitva tartása alatt.
A galéria terét, egy squatolt lakótérként fogják fel (squat: elfoglalt ház, általában illegálisan), amelyet a saját céljaik szerint kívánnak kihasználni és működtetni. Az alkotók szándéka szerint a helyiség működését tekintve leginkább egy földalatti kulturális, politikai vagy szellemi csoport bázisához hasonlítható. A hiányzó közösségi terek iránti vágyból születik ez a modell , amely aktív működésével nyitott párbeszédnek akar teret adni.
Mint írják: Különböző eszközökkel vizsgálunk és állítunk párhuzamba tudományos elméleteket, spirituális tapasztalatokat, pszichedelikus élményeket, művészeti jelenségeket és társadalmi, illetve szociális problémákat. Mivel az elméleteket nem tekintjük abszolút igazságoknak, azokat csak mint a megismerés útjait tartjuk fontosnak, ezért néhány konkrét javaslat mellett elsősorban kérdéseket fogalmazunk meg, melyeket a látogatók továbbgondolhatnak.
Érdekel minket, mik lehetnek a művészek feladatai ma, milyen eszközökkel alakíthatjuk hatékonyan környezetünket, sőt hogyan használhatnánk a művészi gondolkodásmódot konkrét problémák, illetve feladatok megoldására.
A kiállítás ideje alatt a művészek szeretnének minél többet a térben tartózkodni, azt folyamatosan fejleszteni, kihasználni a műteremmé és közösségi térré átalakított galéria új funkcióit.

Sajtómegjelenések:

Somogyi Hajnalka cikke a Balkonban.