Contact with Yourself / Élj harmóniában – Ravasz András, Guido van der Werve

Megnyitó: 2009. április 29. 18:00
Megtekinthető: 2009. április 30. – május 15.

Kurátor: Stepanović Tijana

Megnyitó program:
2009. április 29, 18 órától egyórás videovetítés: NEIGHBOURS
A vetítés kurátora: Arjon Dunnewind, az Impakt Fesztivál (Utrecht) igazgatója

A Contact with Yourself / Élj harmóniában című kiállítás középpontjában az önmagunkkal való minőségi kapcsolat, ha tetszik, az elmélyült önismeret áll. Az elmúlt évtizedek képzőművészeti gyakorlatában a társadalmi kérdések háttérbe szorították az egyéni lét problémáit, úgy tűnik azonban, ismét egyre nagyobb az igény arra, hogy a művészet alapvető egzisztenciális kérdésekkel foglalkozzon. Nem utolsó sorban talán éppen a társadalmi változások hatására.

Kurátorként az foglalkoztatott, miért és hogyan hajlamosak az emberek megspórolni az önmagukkal való szembenézést. Milyen menekülési stratégiákat dolgoznak ki ahelyett, hogy elvégeznék azt az olykor nehéz és fájdalmas önismereti munkát, mely elvezethetné őket az önmagukkal – és így a másokkal – való kiegyensúlyozott kapcsolathoz. A kiállítás azonban nem vádaskodni kíván. Hanem felmutatni azt a semmihez sem fogható katartikus élményt, melyet az önmagunkkal való bátor, tiszta és hazugságoktól mentes szembenézés, a tisztánlátáson alapuló harmonikus lét jelent.

Az NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében megvalósuló Contact with Yourself / Élj harmóniában egy holland és egy magyar művész – Guido van der Werve és Ravasz András – egy-egy rövid, ám annál súlyosabb videomunkáját mutatja be. A kiállítás szándékolt minimalizmusa azt a minden sallangtól való megtisztulást kívánja szimbolizálni, mely nem is olyan könnyű folyamat, mint sokszor gondoljuk. Tökéletes nem az, amihez nincs mit hozzátenni, hanem az, amiből nincs mit elvenni.

/Stepanović Tijana/

Hollandiát nyitott és toleráns országnak ismerjük, olyan társadalomnak, mely liberálisan viszonyul a droghasználathoz, az abortuszhoz, valamint az eutanáziához, és megfelelő jogokat biztosít a szexuális és kulturális kisebbségeknek. Pim Fortuyn és Theo van Gogh meggyilkolása azonban beárnyékolta és egyben meg is kérdőjelezte ezt a képet. A holland társadalom változóban van, a változás irányáról és hatásairól azonban megoszlanak a vélemények. A bevándorlással és kisebbségi kérdésekkel, az integrációval, valamint az új kulturális és vallási értékekkel kapcsolatos kérdések egyaránt fontos szerepet játszanak ebben a diskurzusban. Vajon hogyan kezelik a “régi” holland állampolgárok társadalmuk új elemeit, és hogyan viszonyulnak az “új” holland állampolgárok a Hollandiáról kialakított képhez?

PROGRAM:

Krumplievők / Anna Lange
(Hollandia 2006, video, 07:00 perc)

Megbélyegezve / Julika Rudelius
(Hollandia 2003, video, 13:17 perc)

Az alvó lány/ Corinna Schnitt
(Németország 2001, video, 8:30 perc)

Dordstelaan ellenőrzése az agy teljes békéjéért / Klaas van Gorkum & Iratxe Jaio
(Hollandia, 2004, video, 15:00 perc)

Respekt / Erik van Lieshout
(The Netherlands 2003, video, 8:00 min)

Hamis visszhang nélkül / Wendelien van Oldenborgh
(The Netherlands 2008, video, 30:00 min)

Iratxe Jaio Baszkföldön született, jelenleg Hollandiában élő művész. Klaas van Gorkum holland származású, ám fiatalságának nagy részét Afrikában töltötte. Együttműködésük egyfajta nyomozás az egyéni és kollektív identitás konfliktusáról. Elsősorban dokumentarista eszközöket használnak az emberek társadalmi, kulturális valamint fizikai környezetükhöz fűződő viszonyának bemutatására.

Anna Lange multimédia művész, a hertogenboschi Academy for Visual Arts-on, illetve az amszterdami Sandberg Intézetben tanult. Három rövid némafilmet készített Super 8-as technikával, mielőtt hanggal kezdett dolgozni. A 35 mm-es filmre készített Moons Dark (2007) volt az első hangosfilm-projektje.

Julika Rudelius jelenleg Amszterdamban él. A hamburgi the Hochschule für Bildende Künste-n, és az amszterdami Gerrit-Rietveld Academyn végezte tanulmányait, részt vett a Rijksakademie programjában. Munkáiban a különböző társadalmi viselkedés mintákkal, valamint a fizikai és verbális kommunikációval foglalkozik, különös tekintettel arra a folyamatra, ahogyan ezek a faktorok hozzájárulnak a társadalmi hierarchia megalkotásához és reprodukciójához.

Corinna Schnitt művészi gyakorlatát a faszobrászat tanulmányozásával kezdte, majd az offenbachi Hochschule für Gestaltung-on és a düsseldorfi Art Academyn tanult. Kísérleti rövidfilm sorozatában a mindennapi események abszurditását hangsúlyozza végtelenített loop-ok használatával.

Erik van Lieshout a hertogenboschi Academy for Art and Design-on, illetve a haarlem-i Ateliers ’63-ben tanult. Munkáit többek között a 4. Berlini Kortárs Művészeti Biennálén (2006), a Gwangju Biennálén (2006), illetve a Sjarjah-i Biennálén (Dubai, 2004), valamint az Oberhauseni Rövidfilm Fesztiválon is kiállították.

Wendelien van Oldenborgh Rotterdamban született. Diplomáját a londoni Goldsmith College-en szerezte, munkáit a Van Abbemuseum és a MuHKA is kiállította. Van Oldenborgh filmjei általában valamilyen egyedi (köztéri) környezetben vizsgálják az egyének közti kommunikációt és interakciókat.

IDENTITY
Önismereti társasjáték délutánok a Stúdió Galériában

A programot vezeti: Stepanovic Tijana, a Contact with Yourself / Élj harmóniában c. kiállítás kurátora, pszichológus-tréner

“Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más. Miért féljek hát fölfedezni, ki vagyok?” Szophoklész

Az IDENTITY az önismeret fejlesztését segítő játék. Arra sarkall, hogy pillantsunk rá még ismeretlen területeinkre és gyűjtsünk újabb puzzle-darabokat személyiségünk – és ezzel sorsunk – nagy kirakós játékához. Eközben, mintegy mellesleg, bővül pszichológiai tudásunk és erősödik kommunikációs kultúránk, érzelmi intelligenciánk és empátiánk.

A játék segítségére van a résztvevőknek abban, hogy örömátélő képességeiket újrateremtsék, ismét úgy tudjanak örülni, mint a gyerekek, azáltal, hogy képesek öncélúan és haszon nélkül tevékenykedni, magáért a tevékenység öröméért. Az IDENTITY hozzásegít vágyaink megfogalmazásához, céljaink eléréséhez, életfeladataink megtalálásához. A másokhoz való viszonyunk és mások hozzánk való viszonyának tudatosításához, az önbizalom és önértékelés erősítéséhez. A játék továbbá problémamegoldásokra inspirál és a játékostársak visszajelzései értékes segítséget nyújtanak abban, hogy szembesüljünk vakfoltjainkkal, vagyis énük ismeretlen területeivel.

“Az vagyok, aki vagyok. Van egy alapvető, rám jellemző mintázata az érzéseknek, gondolatoknak, kommunikációnak, viselkedésnek. Ez az én stílusom, ez vagyok én, csakis én, senki más. Ez az alapmintázat csakis rám jellemző. Persze sokat változhatok, és változok is az élet fordulataiban, de az alap megmarad. Nem bújhatok ki a bőrömből. Ha elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, adottságként kezelve az alapmintázatot, és megismerem az énem, jellemem, adottságaim, képességeim által számomra kijelölt mozgásteret, akkor lehetővé válik, hogy éljek vele, betöltsem a számomra kijelölt szabadságtartományt, azaz fejlődjek. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, legjobban kezeljem magam, tisztában kell lennem az adottságaimmal, képességeimmel, vágyaimmal, céljaimmal, értékeimmel, működési módommal. A játék feladatai segítenek számba venni belső kincseimet.” (Dr. Füzesi Györgyi, pszichológus, a játék szerzője)

További információ: www.identityjatek.hu

A kiállítás a NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében valósul meg www.nlfestival.hu.
Támogató: Mondriaan Alapítvány (www.mondriaanfoundation.nl)
Együttműködő partner: Impakt Fesztivál (www.impakt.nl)
Köszönet: Nyitott Könyvműhely Kiadó (http://nyitottkonyv.hu)