28/31 Az FKSE új tagjainak kiállítása // 2. csoport

28 / 31

Az FKSE új tagjainak kiállítása // Exhibition of the new members of The Studio of  Young Artiststs
Megnyitó//Opening: 2013. január 21. 19.00

A kiállítást megnyitja: Orbán György, képzőművész

A megnyitóbeszéd után zenél: Ricsárdgír

A kiállítás megtekinthető: 2013. január 22 – 31. között.

 

Kiállító művészek // Participating artists:

Bogyó Virág, Erlich Gábor, Gombos Andrea, Juhász Tamás, Kaulics Viola, Kocsi Olga, Kristóf Gábor, Kroó Anita, Pacsika Máté, Pálinkás Bence György, Péter Ildikó, Tóth Zsófia


Kurátor:

Kaposi Dorka, Kenéz Réka, Magyar Fanni


A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület új, 2012-ben felvett tagjai egy olyan tárlat megvalósítását tűzték ki célul, amely túlmutat a felsorolásszerű bemutatkozó kiállítások gyakorlatán. A projekt során az első, előkészületi szakaszban az új tagok arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan tudnak bekapcsolódni a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület számukra eddig ismeretlen közösségének életébe. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítványának egy állandó, de kevéssé ismert „alintézménye” a gyűjtemény, amely – eltekintve a 70-es évek végén a Magyar Nemzeti Galériába átcsoportosított, valamint a 90-es években az alapítványnak ajándékozott műalkotásoktól – egy ideje nem változott. A jelenleg egy raktárban elzárt, alig látott művekkel elsősorban dokumentációkon keresztül léphet az érdeklődő kapcsolatba. Korábban már több kiállítás foglalkozott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Gyűjteményével: 2004-ben a KMKK (Két Művész – Két Kurátor) keretében Sugár János, Süvecz Emese, Hegyi Dóra és El-Hassan Róza projektjei; 2007-ben Július Gyula és Merhán Orsolya az Akkor és most című kiállításon megjelent kiadvány, az Archívum adja a legátfogóbb képet a gyűjtemény egészéről.

Huszonnégy alkotó személyes olvasata rendeződik a két-két tíznapos kiállításon egységgé. A kiállítás keretein belül a huszonnégy művész a stúdió archívumából kiválasztott műalkotásokhoz rendel saját műveket. Az új és a régi művek hol direkt, hol egészen áttételes módon kapcsolódnak egymáshoz. A projekt résztvevőinek kritikai, rendszerező vagy műveket továbbgondoló hozzáállása jól megférnek egymás mellett; kiegészítik, erősítik vagy akár újraértelmezik egymást.
A gyűjtemény elsősorban festményekből, grafikákból áll. A kiállítók egy része a gyűjteményből szabadon választott adott alkotást helyezte új kontextusba, néhányan a kiválasztott alkotást kívánták folytatni, míg mások teoretikus módon az archívum fogalma felől közelítették meg a kérdést. A lehetséges kapcsolódási pontok száma végtelen. Az egészen intim viszonytól az archívum általános érvényű egközelítéséig születtek alkotások. A címben szereplő első számot az új tagok, a másodikat a gyűjteményben szereplő művészek életkora alapján − a kiválasztott munka elkészülésének időpontjában – számították ki. A projekt kiemelten fontos eredménye, hogy az új tagoknak a felkészülés, a látogatóknak a kiállítás során nyílik lehetősége jobban megismerni az archívumot és rajta keresztül betekintést nyerni a Fiatal Képzőművészek Stúdiója több mint 50 éves múltjába.

 

Támogatónk: NKA