2007-es Herczeg Klára díjasok

Megnyitó: 2007.  október 9. kedd 18:00
Megtekinthető: 2007. október 20-ig, keddtől péntekig 16-20, szombaton 12-16 óráig.

Kurátor: Nánai Borbála

2007-es Herczeg Klára díjasok: St. Auby Tamás és Gróf Ferenc (Societe Realiste) kiállítása

Herczeg Klára, az 1997-ben elhunyt Munkácsy díjas szobrászművész hagyatékának egy részét a különböző korosztályú képzőművészek együttműködésére és támogatására ajánlotta fel. A hagyaték kezelője, Dr. Székely Ádámné Dr. Szűts Ildikó a Fiatal Képzőművészek Stúdióját kereste meg azzal a megtisztelő feladattal, hogy évenként egy pályakezdő és elismert képzőművész tevékenységét értékelő díjat alapítson.

Az idei senior díjazott St. Auby Tamás (1944, Fót). Költő, happener, nem-művészet – művész. Altorjay Gáborral ő vezette le az első magyarországi happeninget. Fluxussal kapcsolatos szövegeket fordított, sokszorosított és terjesztett, a Mail-Art mozgalomban is részt vett. 1980-as években szakított a kereskedelmi galériákkal, és Genfben megnyitotta a Rom Galériát, ahol a kiállító művész önmaga galeristája. 1991-től másfél évig a Bartók 32 Galériában ú. n. Unikon-típusú (egyetlen mű) kiállításokat szervezett. 1991-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán ad elő (Paralel Kurzus/Tanpálya II. – Anatómiai Halhatatlanság).

A junior díjazott Gróf Ferenc (1972, Pécs). 2001-ben diplomázott a MKE intermédia tanszékén. 1999 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának. Dolgozott a Vákuum TV tagjaként (1997-2000), 2001 szeptembere óta pedig Párizsban él és dolgozik. Az Exindexben publikált cikkeiből 2005-ben állította össze Tour de Paris című könyvét. Jean-Baptiste Naudy-val 2004-ben alapította a “Société Réaliste” művészeti szövetkezetet Párizsban.

A Société Réaliste olyan gazdasági struktúrákra épülő modelleket dolgozott ki, melyek különböző politikai és termelési folyamatokat ellentmondásait jelenítik meg. A Herczeg Klára-díj alkalmából rendezett kiállításon a Société Réaliste négy térképet állít ki, melyek a művészeti szövetkezet elmúlt két évben végzett tevékenységének keresztmetszetét adják.
http://www.societerealiste.net/#PON
http://www.societerealiste.net/#MA
http://www.societerealiste.net/img/m_a/MA_deuxiemecontact_web.pdf
http://www.green-card-lottery-eu.org/