Nemzetközi kapcsolatok

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a kilencvenes évek közepe óta nagy figyelmet fordít a külföldi társintézményekkel, kiállítóhelyekkel való kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Nemzetközi projektjeink célja, hogy párbeszédet kezdeményezzünk és szélesítsük az együttműködési lehetőséget a külföldi kortárs képzőművészeti élet szereplői és a hazai alkotók fiatal generációja között. Az együttműködéssekkel a nemzetközi szcénának eddig ismeretlen területeit igyekszünk feltérképezni, a pályájuk elején álló képzőművészek számára újabb lehetőséget teremteni a nemzetközi kitekintésre, tapasztalatszerzésre, amely mára már elengedhetetlen a képzőművészeti színtéren, ugyanakkor önerőből nehezen elérhető.

A hosszú távúra tervezett csereprogramokban mindig a financiális kölcsönösség elvét tartjuk szem előtt: olyan külföldi intézményeket keresünk az együttműködéshez, amelyek profilja hasonló egyesületünkéhez és a kiutazó magyar művészeknek hasonló feltételeket tudnak nyújtani, mint mi a vendégeinknek.

Egy-egy programban nem csak egy-két hónapos ösztöndíjak és kiállítási lehetőségek szerepelnek, hanem a meghívott művészek és kurátorok dia- és videovetítéssel egybekötött előadásokat is tartanak munkásságukról és arról a művészeti szcénáról, amelyben dolgoznak. A hazai művészeti élettől eltérő szisztémákról szerzett információ gyakran igen termékenyen hat a saját útjukat kereső fiatal művészekre.

A csereprogramokban való részvételre a Stúdió junior tagjai pályázhatnak.

Az FKSE jelenlegi külföldi partnerei:

MoKS Center for Art and Social Practice (Mooste, Észtország)

Meetfactory International Centre of Contemporary Art (Prága, Csehország)

Agosto Foundation (Prága, Csehország)

Outpost Gallery (Norwich, Egyesült Királyság)

La Malterie (Lille, Franciaország)

Oberliht Association (Kisinyov, Moldova)