Nemzetközi kapcsolatok

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a kilencvenes évek közepe óta nagy figyelmet fordít a külföldi társintézményekkel, kiállítóhelyekkel való kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Nemzetközi projektjeink célja, hogy párbeszédet kezdeményezzünk és szélesítsük az együttműködési lehetőséget a külföldi kortárs képzőművészeti élet szereplői és a hazai alkotók fiatal generációja között. Az együttműködéssekkel a nemzetközi szcénának eddig ismeretlen területeit igyekszünk feltérképezni, a pályájuk elején álló képzőművészek számára újabb lehetőséget teremteni a nemzetközi kitekintésre, tapasztalatszerzésre, amely mára már elengedhetetlen a képzőművészeti színtéren, ugyanakkor önerőből nehezen elérhető.

A hosszú távúra tervezett csereprogramokban mindig a financiális kölcsönösség elvét tartjuk szem előtt: olyan külföldi intézményeket keresünk az együttműködéshez, amelyek profilja hasonló egyesületünkéhez és a kiutazó magyar művészeknek hasonló feltételeket tudnak nyújtani, mint mi a vendégeinknek.

Egy-egy programban nem csak egy-két hónapos ösztöndíjak és kiállítási lehetőségek szerepelnek, hanem a meghívott művészek és kurátorok dia- és videovetítéssel egybekötött előadásokat is tartanak munkásságukról és arról a művészeti szcénáról, amelyben dolgoznak. A hazai művészeti élettől eltérő szisztémákról szerzett információ gyakran igen termékenyen hat a saját útjukat kereső fiatal művészekre.

A csereprogramokban való részvételre a Stúdió junior tagjai pályázhatnak.

Az FKSE jelenlegi külföldi partnerei:

MoKS Center for Art and Social Practice (Mooste, Észtország)

Meetfactory International Centre of Contemporary Art (Prága, Csehország)

Outpost Gallery (Norwich, Egyesült Királyság)

La Malterie (Lille, Franciaország)

Oberliht Association (Kisinyov, Moldova)