PROGRAM

március 21. hétfő


Ravasz András: Hatás alatt álló ember
videó / 24 csatornás elektronikus zene

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól

Ahogyan a korabeli némafilm is utólag írt zenei kísérettel volt látható a vetítőteremben, úgy megtehetem-e én is, hogy különválasztom a képet a hangtól? Mikor válik szét és találkozik össze hang és látvány? Mikor lesz aláfestőzene a zene, illetve mikor válik képi aláfestéssé a film?
Fritz Lang: Metropolis c. filmjéből vettem ki egy részletet, mely azt a jelenetet ábrázolja, amikor az utópia-metropolis zseniális szülőatyja, Fredersen elveszti kontrollját a mesterséges város felett. Az aktuális hangkíséret/kísérlet egy remix: egy mai nagyvárosban alkotó kortárs zeneszerző (Tom Jenkinson) futurisztikus, absztrakt elektronikus munkáinak, japán minimálzenének és anatóliai folknak az újrakeverése 24 csatornán. A hangolás során Iannis Xenakis sztochasztikus zenei/matematikai szerkesztési elveit követtem.

Az eredetileg a GBN05-re tervezett munka, a Kálvin téri templom karzatfeljáróiban földre szórt hangszórókon megszólaló Messiaen installáció, version_2 (16 hang-szekvencia Messiaen: Méditations sur le Mystère de la Sainte Trinité c. művéből, melyhez kapcsolódóan részlet hangzott volna el a templom orgonáján) a református egyházközség engedélye híján nem valósulhatott meg.


március 22. kedd


Ovekk_Finn (Csíki Csaba - Szabó Péter): FÉM+BÕR
Belépve fémfelületeket fogtok látni mindenhol. Hirtelen bizsergést éreztek az ujjatok begyében.
Halk zúgás hallatszik, de ennél többet akartok. Tapintással megszólaltathatjátok a tárgyakat.

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól

 

Fodor János: Szózat
A lámpaláz lélektana, vezeklés és reciklált reflexió, esetleg a közélet kitartó bénultsága, a tanult kivárás kliséje az a felelõtlen félelem amely csak a csendhez képest sok. Próba, nem kísérlet
szerep és szereplõmentes magánszám, egyetlen mikrofonnal. Egy hang, egyhangulat.

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól


március 23. szerda


Vécsei Júlia - Kupcsik Adrián: Environmash
Az Environmash a hangkeverõ mûködésén alapul, de általa nemcsak hangsávok úsznak egymásba, hanem képi motívumok is. Különbözõ tereket építhet fel a látogató, melyekben minden hangsávnak egy tájelem felel meg. S ahogy egy-egy elemet változtat a szemlélõ, úgy alakul a környezet és a környezet hangzása is.
ötlet, design, grafika: Vécsei Júlia; program, grafika: Kupcsik Adrián; hangok: Virgács

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól

 

Kovács Balázs: Mikrofesztivál
Fiktív kísérleti zenei rendezvény-szervezõ számítógépes alkalmazás. Benne képzeletbeli és ténylegesen mûködõ alkotókat, helyszínt, belépõt és reklámanyagot válogathat össze a felhasználó a hazai stratégiai viszonyokhoz igazodva.
http://482.underground.hu/xrc/

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól

 


 

március 24. csütörtök

Bodó Sándor: Példának okáért
Az autórádiók az 1930-as években jelentek meg és kapcsolódtak a gépkocsi technikatörténetéhez. Ez a háttérművelet, amely a gépkocsikból kiszűrõdõ esetleg üvöltõ hanghatásra épül, egy automatának tekinti a járművet, amely formavilágával együtt a zenét is kiszállítja a környezetbe, s nem csupán az autó belsõ terében érvényesül. A komplett élmény így rögzítendõ a terepen, amely háttérként szolgál a hang és a karosszéria együtteséhez.
Az esemény részeként a Tilos Rádió 20.00 órától élõben sugároz az 1990-es taxisblokád idejébõl származó archív hírválogatást.

Helyszín: a galéria. Idõpont: 20.00 h-tól.

 

március 24-25. csütörtök-péntek
Szakál Tamás – Tuomo Tammenpää (FI): Float

A Helsinki, Stockholm és Tallin között cirkáló tengerjáróra készült installáció egy több napig tartó utazást mutat be, illetve teszi hallhatóvá azokat a rejtett információkat, amelyek a hajó pozíció-változásából adódnak: a partvidékhez közel esõ szigetvilág, a tengerfenék domborzata és a nyílt víz egyhangúsága együtt generálják és alakíják a lassan változó hangtérképet. http://tone.hu

Helyszín: Szabadság híd pesti hídfõjénél a volt hídvámház, most a Híd Múzeum épülete
Nyitva: napközben, pontos info később


március 25. péntek


Szabó Eszter Ágnes (HINTS): Búra

Fodrászatokban használt szárító eszköz zenegéppé transzformálva, melyben hazai ambient zenészek munkái hallhatók. Ülni és várni meditatív nyugalomban - személyes kapcsolat szerzõ és hallgató között.
A Búra projektet az I.C.A. Crew performansza vezeti be, melyet Csató Máté és Kitzinger Gábor a/v live act-je követ.
http://hints.hu

Helyszín: FreeZoo Hajvágó Klub Galéria, Semmelweis u. 8., akció kezdés: 21.00 h

 


Rácz Márta: FILMHARMÓNIKUS SÉTA A BLOKKBAN
A moziban ülve egy B-kategóriás romantikust nézve kérdezem: ugyan miért szólnak a filharmónikusok, ha gyengéd jelenetre kerül sor? És ugyan miért mindig ugyanúgy? Mert mi lenne, ha egy este a lemenõ napon mélázva hirtelen ott teremnének a lágy dallamok? És te? mit lépnél, ha filmzene festené alá mindennapjaidat?
Filmharmonikus séta: romantikus naplemente, akció a parkolóban...

Audiokommentárral egybekötött idegenvezetett túra indul minden félórában a Stúdió Galériából.
Házi készítésű filmeposz: a szereplő te vagy, a helyszín az utcán hever, a zenét én keverem alád, a történet benned van...

Walkmant vagy discmant hozz magaddal, ha mód van rá!

Helyszínek: a Stúdió Galéria környéke

Indulási időpontok:
18:30
21:00, 21:30, 22:00, 22:30, 23:00

Kovács Balázs: Ami kimaradt - pszichoakusztikai sorozat
A hangfelvétel-sorozat egyik fele hangszórón, másik fele fejhallgatón keresztül, és e két oldal néha kioltja, néha kiegészíti egymást ebben a sajátos akusztikai térben.
http://482.underground.hu/xrc/

Helyszín: a galéria. Idõpont: 21.00h-tól

 

Szakál Tamás – Tuomo Tammenpää (FI): Float

Helyszín: Szabadság híd pesti hídfõjénél a volt hídvámház, most a Híd Múzeum épülete
Nyitva: napközben, pontos info később

 

gbn05 - KÖZÉPPONTBAN A HANG
Az idei gbn kísérlet és kérdésfelvetés, miként használható ma a képzõművészetben a hang, illetve van-e átjárás a képzõművészet és a kortárs zenei irányzatok között.
kurátorok: Kerekes Gábor és Szövényi Anikó

Az események minden este 9-kor kezdõdnek, kivéve a külsõ helyszíneknél és ahol ezt másképp jelezzük. Minden esemény ingyenes.

infovonal: 0630-222-4596 vagy 411-0235

Minden nap du. 1 órától látogatható a nyitott dokubázis a galériában, ahol a részvevõk korábbi anyagai megtekintetõk és meghallgathatók, ill. az aznapi projekt építése is nyilvános.

szövegek: a gbn résztvevő művészei, valamint Kerekes Gábor és Szövényi Anikó
design: Kerekes Gábor és Szövényi Anikó

sajtóanyag - letölthető itt

 

témába vág szintén a héten:

UltraHang fest
március 24-27.

Támogatók:

Fõvárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága
Belváros-Lipótváros Kulturális,

Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága
Kiméra Hangstúdió