Volt egyszer egy Standing Rock – Egy szemtanú beszámolója

16807661_1255557754493050_4123038170949939272_n

Standing Rock: egy észak-dakotai indián rezervátumban elkeseredett harcot folytat egy sziú indián közösség. Közel egy éve tart a küzdelem az érintetlen természeti környezet és a szent helyek megóvásáért. Az emberi jogokért, az igazságosabb társadalomért és az egészséges környezetért küzdő szervezetek sokasága, valamint a többi indián törzs is csatlakozott az olajvezeték építése ellen megindult tiltakozáshoz.

A brutális rendőri fellépés, az ezres nagyságrendű letartóztatások és az infrastruktúra teljes hiánya ellenére a szervezők a területen tudtak tartani több ezer embert hosszú hónapokon át. A rögtönzött izzasztókunyhó és néhány lakókocsi köré felépült egy hatalmas sátor-város, közösségi terekkel, önkormányzattal és önkéntesközponttal, kulturális rendezvényekkel. Működött a helyszínen iskola, kórház, aktivista képzési központ.

Vendégünk, Anthony Shields, közösségszervező Minneapolisban. Standing Rockban a tábor logisztikai működését tanulmányozta, dokumentumfilmet készített az aktivistákkal és a szervezőkkel, valamint részt vett abban az akcióban, amikor először szorították az embereket a folyóba. A vízágyúkkal és könnygázzal támadó rendőrökről készített felvétele volt az egyik elsődleges forrás a közösségi médiában.

Most Európában vesz részt egy mentorprogramon, így volt lehetőségünk megszólítani. Az egy órásra tervezett beszélgetést egy prezentáció előzi meg, amelynek során belenézhetünk a helyszínen készült fotó- és videódokumentációba.
A beszélgetés és a prezentáció angol nyelvű (infra készülékes szinkron tolmácsolással).

Moderátor: Horváth-Kertész Balázs (Byron)