Sublime Today?

18446720_10155339931539586_1192951273674436547_n

Időpont: 2017. május 18. (csütörtök) 17:00
Helyszín: Stúdió Galéria
1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

FKSE // May 18 // 17:00h

Kerekasztal (nélküli) beszélgetés

Moderátor: Szegedi-Varga Zsuzsanna, képzőművész (SAIC)

Résztvevők:

– Mucsi Emese, kurátor és főszerkesztő (Artmagazin online)

– Tillman József, filozófus és esszéista (MOME)

– Nemes Z. Márió, költő, kritikus, esztéta (ELTE)

– Horváth Márk, filozófus (Absentology társalapítója)

– Pintér Gergő, matematikus (Metamorfózis)

Az absence azaz a hiány kondíció témáján belül Szegedi Varga Zsuzsanna kutatásának fő kérdése, hogy a kortárs magyar diskurzusból miért hiányzik a már elavult fenséges szó jelenkori változata. Hol volt a határ, amikor a nyugati és amerikai sublime (fenséges) terminus megújult, jelentést kapott, a magyarországi folyamat ugyanakkor elmaradt? Mi a hiány kultúrpolitikai hátoldala és van-e esély magyar specifikus megújításra?

Szegedi Zsuzsa összegezi kutatása eddigi eredményeit és szakmai beszelgetést inditványoz a meghívott vendégek és látogatók között. Van-e már létező képzőművészeti feldolgozása a hazai sublime újabb értelmezésének és mik ezek a tendenciák? Miért lehet ennek az elavult szónak a hiánya ma jelentős a kortárs művészetben? Mivel a téma a hazai diszkurzusról szól, ezért szívesen várjuk az érdeklődők hozzászólását és kérdéseit!

Szegedi-Varga Zsuzsanna Bostonban élő és alkotó képzőművész, a School of the Art Institute of Chicago hallgatójaként töltött Magyarországon nyolc hónapot. Ittléte alatt az AQB és Budapest Art Factory Studió Resdency-n vett részt. Az esemény az FKSE és az AQB közös szervezésében valósul meg.