Laura Mudde előadása

Laura Mudde, holland független kurátor előadása az FKSE-ben, az ACAX szervezésében

Laura Mudde (szül. 1985, Hollandia) művészettörténet és tudományfilozófia szakon végezte tanulmányait. Elsősorban azok a „köztes területek” foglalkoztatják, ahol a művészet és az élet közötti határok elmosódnak, illetve ahol a művészet, filozófia és szociológia találkoznak. A művészet és tudomány közti összeütközések, és ezek egymást megerősítő találkozásai is érdeklik. 2010 óta szabadúszóként, mint (asszisztens) kurátor dolgozott a Yes Naturally, how art saves the world, az Uncommitted Crime, how art and biotech affect us, és a Hacking Habitat, hightech control & lowlife survival című kiállításokon. Jelenleg egy nemzetközi csoportos kiállításhoz folytat kutatásokat. A kiállítás az új európai mobilitás témakörét járja körül, The Measure of Our Traveling Feet címen. A projekt társkurátora Claire van Els, támogatója pedig a Mondriaan Fund.

„Előadásomban szeretném bemutatni eddigi projektjeimet, azok interdiszciplináris módszertanát, valamint jelenlegi, Claire van Els-szel közösen folytatott kutatásomat. A The Measure of Our Traveling Feet, a kortárs európai együttélésről szóló társadalmi és politikai viták fonalát felvéve, egy nemzetközi csoportos kiállításon és egy diszkurzív programon keresztül vizsgálja, hogy a művészet miként tud résztvenni az európai mobilitás konceptualizálásában, illetve újradefiniálásában. Ezt különösen fontosnak tartjuk egy olyan időszakban, amikorra egyértelművé váltak az Unió létrehozásának előre nem tervezett következményei, miközben azonban fogalmaink, szimbólumaink és kifejezéseink még mindig a korábbi oppozíciókon alapulnak. Mit jelentenek az új, és mégis folyamatos migrációs hullámok a condition humaine szempontjából? Meddig terjed valójában a végtelennek tűnő mozgási szabadságunk? Mi e szabadság funkciója és értéke globalizált világunkban? Miként alakul át a határ fogalma egy határok nélküli Európában?
Projektünk részét képezi egy utazó csoportos kiállítás, melyet Magyarországon, Romániában és Hollandiában tervezünk bemutatni. A kiállításhoz beszélgetéseket, előadásokat, performanszokat és vetítéseket szervezünk kísérőprogramként.
Előadásom végén szeretnék beszélgetést kezdeményezni a fent említett témákról, különös tekintettel arra, hogy miként érinti az EU-tagság a magyar (kulturális) életet, illetve hogy miként tudja a művészet elősegíteni egy közös jövő elképzelését.”

/Laura Mudde/

Időpont: 2014. március 31. (hétfő), 18.00
Helyszín: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
(1077 Budapest, Rottenbiller u. 35., bejárat a Damjanich és a Rottenbiller utca sarkán)

Az előadás nyelve angol.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!