Grexit on tour; párbeszéd közös pénzről, közösségről és krízisről

 

A Grexit on tour egy kísérlet arra, hogy párbeszéd induljon az Eurozóna jelenlegi államadóssági kríziséről. A domináns olvasat szerint az egész Európai Uniót megrendítő kibillenés oka az északi “fejlett” és a déli “lusta” országok közti kiegyensúlyozatlanság. Szándékunk az, hogy a valuta, a közösség és a krízis körül kialakult dialógust újrajátsszuk Dél- és Közép-Európa sokszor elfeledett városaiban. A performansz két párhuzamos monológból épül fel, ezeket Berlinben és Athénban felvett video-dokumentációk, a Drachma és az Euro viszonyáról készített munkák és a krízist bemutató riportok keretezik.

A Grexit on tour egy performatív előadás, mely a A Drachma ikonográfiája; Elmélkedés a szimbolikus értékről c. kollektív kutatási projekt tanulságaira épít. A művészek, teoretikusok és designerek által közösen vitt kutatás a valuta identitást formáló erejét vizsgálta.

A Stúdió Galériában bemutatásra kerülő projekt 2010-ben Hans Ulrich Obrist MarathonMarathon c. beszélgetés-sorozatán szerepelt az athéni Akropolisz Múzeumban, 2012-ben pedig megkapta a transmediale és a berlini UDK Vilém Flusser rezidenciáját.

Az előadás kezdeményezője Georgios Papadopoulos, görög filozófus, aki a filozófiai és közgazdasági analízist vegyíti művészeti kutatással. Papadopoulos jelenleg a rotterdami Erasmus egyetem doktori hallgatója.

A budapesti előadásban Szacsva y Pál működik közre.

Laki Júlia email-interjúja Szacsva y Pállal

http://www.transmediale.de/content/georgios-papadopoulos-0

http://www.transmediale.de/content/resource-002-out-place-out-time

http://www.flickr.com/photos/grexit/

http://www.e-flux.com/announcements/the-marathon-marathon-project-in-athens/

Szacsva y Pál: http://www.perimedialab.hu/