FRAGMENTS OF UTOPIAS/ VETÍTÉSSOROZAT

2019.05.12.

Azok a 20. században épített épületek, melyek korszakukban a modern társadalom szimbólumainak számítottak, ma már sokszor romok, vagy a felismerhetetlenségig átalakított emléknyomok. Több kortárs videómunka és dokumentumfilm egymás mellé helyezésével az a célunk, hogy megvizsgáljuk az építészeti emlékeken keresztül a technológiai és társadalmi fejlődésbe vetett utópikus elképzelések kudarcát.
Hogyan változott meg minden fogalmi tapasztalat, amely ezekhez az épületekhez kötődik, miközben funkcióikat sokszor megőrizték? Hogyan érzékelhető az egyén társadalmi szerepének változása ezeken az építészeti romokon keresztül? A gépesített rendszerként elképzelt társadalom hogyan jelenik meg a 20. század elején, és mit tudunk ma kezdeni ennek az utópiának az építészeti romjaival?
A választott alkotásokban közös az alapvetően dokumentarista attitűd, valamint, hogy többnyire kutatás alapú, hosszú ideje zajló együttműködésekre épülő projektekről van szó. A kurált vetítési programmal az a célunk, hogy a régióból választott videóművekkel és dokumentumfilmekkel – illetve egy dél-amerikai példával – árnyaljuk a modernizmus utópikus elgondolásainak jelenből való nézőpontját. Az építészet mint alapmotívum végigvonul a filmeken, ugyanakkor mindegyik műben más funkcióval és történettel rendelkező épület kerül a főszerepbe: a szanatóriumtól, fürdőtől kezdve a bunkeren át a kutatóintézetből remélhetőleg sohasem megvalósuló plázáig.

KURÁTOROK: Gadó Flóra és Őze Eszter*
GRAFIKA: Thury Lili

Az eseménysorozatot az NKA és az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatja.
http://www.nka.hu/

*Őze Eszter a program megvílósításakor az ELTE rendszeres művészeti ösztöndíjában részesült.