Erőtérben 2. – Munka és kiégés – Olvasókör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erőtérben 2. Munka és kiégés

Ez alkalommal a kulturális munkához közelítünk; mik a feltételei, milyen rendszerszintű dinamikák határozzák meg a munkához való viszonyunk, mit jelent az önkéntesség a kulturális mezőn belül, mi a véleményünk az önkizsákmányoló önmegvalósításról?
A munka témájára több alkalmat is fogunk szánni, ez csak a kezdet!

A beszélgetés/vita alapjául két szöveget választottunk:
A kiégés társadalma (Byung-Chul Han) (emailes jelentkezés követően szkennelve küldjük a vonatkozó fejezetet)
Bécsi szelet tatár szószban – Ambivalens javaslatok a kultúrapolitika megújítására (K. Horváth Zsolt) http://tranzitblog.hu/k-horvath-zsolt-becsi-szelet-tatar-szoszban-ambivalens-javaslatok-a-kulturapolitika-megujitasara/

Posztoljatok nyugodtan még olyan cikkeket, amik érdekesek lehetnek, vagy hozzátok el fejben az alkalomra!

Részvételi szándékodat erősítsd meg egy – eroterben.fkse@gmail.com címre küldött – emaillel. A beszélgetés alapját képező cikket válasz emailben fogjuk tudni megküldeni.

////////////////////////////////////////////Erőtérben///////////////////////////////////////////////

Az elmúlt évtizedben a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület számos nehézséggel nézett szembe, amelyek részben financiális problémákként artikulálódtak, de egyértelműen más pontokon is kiütközik a hivatalos kultúrpolitika és az általános közhangulat okozta nyomás. Az utóbbi időszakban megváltozott kulturális és társadalmi tér egyértelműen megkívánja a szervezet felépítésének, belső dinamikáinak újragondolását, az elnökség és a tagság viszonyainak finomhangolását, az alulról szerveződő alkotó közösségek jelentőségének és társadalmi funkcióinak megtalálását – újra felfedezését.

Az Erőtérben eseménysorozat célja, hogy szakmai közösséget érintő kérdésekről beszélgetés generáljunk. Ugyanakkor célja az eseménynek az is, hogy kitekintsünk a szűk szakmai közeg mindennapi helyzeteiből, és tágabb perspektívába helyezhessük saját kérdéseiket, meglátásaikat.

Az első alkalommal a 2010 utáni kulturális termelés meghatározó erők, a hegemónia építés volt a témánk. A beszélgetéshez a Fordulatban megjelent Dinamikus hatalom című írást vettük alapul.

Az eseményt koordinálja a vezetőségből: Lődi Virág, Őze Eszter, Varju Tóth Balázs.

° A malacról: “Lola and Lisa, the pigs of Driemasterpark, who are cared for by the local residents of Meulestede-Wondelgem, are emblematic of the tension that permeates the commons, which are revitalising the city and bringing nature back to the city, and the caution of the civil servants, who originally held a certain distrust of the current and future capacity of the citizens to take good care of the animals. Nevertheless, the experiment was made possible following a dialogue between the city services and the citizens. Lola and Lisa have long wiggly tails, a sign of lack of stress and a caring environment.” (Michel Bauwens, Yurek Onzia: Commons Transition Plan for the City of Ghent, 2017)

Az eseménysorozat támogatója a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap.

Facebook esemény