A modernitás útjai – olvasókör

 

A modernitás útjai – olvasókör

 

A MODERNITÁS ÚTJAI
Olvasókör a Bauhaus alapításának 100. évfordulója alkalmából

A Bauhaus alapításának 100. évfordulója apropóján olyan olvasókört szervez az FKSE, amely az iskolához asszociált modernitás-eszme komplexitásának bemutatására törekszik, egyúttal teret adva az arról való kritikai gondolkodásnak is. Az alkalmak során az iskolát létrehívó eszmeiséget és az intézmény működését tágabb társadalmi-történeti kontextusba helyezzük, illetve összekötjük a korszak több párhuzamos modernitás-koncepciójával és avantgárd irányzatával. A tervezett hat alkalom során olyan szerzők szövegeivel foglalkozunk, akik a Bauhaus és a 20. század eleji modernizmus hagyományához visszanyúlva, mégis sok esetben annak újradefiniálására törekedve viszonyultak a száz éve alakult mozgalomhoz. Az olvasókör során az egyes alkalmakra meghívott szakemberek segítségével vitatunk meg képzőművészeti érintettségű kérdéseket, problémákat, konfliktusokat.

Első alkalom: 2019.03.05. 18:00

Az első alkalommal az olvasókör tematikájának kialakításában fontos szerepet játszó megközelítéseket, elméleteket, értelmezéseket kívánjuk körvonalazni, bemutatni. Ehhez olyan szövegeket választottunk, melyek a program későbbi alkalmain tovább tárgyalandó kritikai adaptációkhoz is kiindulópontot jelenthetnek:

Philip Oswalt: Introduction. In: Philip Oswalt (szerk.): Bauhaus Conflicts 1919-2009: Controversies and Counterparts, Hatje Cantz, Berlin, 2009, 6-10.

Justus H. Ulbricht: Un-German Activities. Attacks from the Right 1919-1933. In: Philip Oswalt (szerk.): Bauhaus Conflicts 1919-2009: Controversies and Counterparts, Hatje Cantz, Berlin, 2009, 14-30.

Az olvasókörön való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az fkseolvasokor@gmail.com email címen lehet megtenni. A regisztrációt követően az ajánlott olvasmányokat elektronikus formában is elküldjük.

Az olvasókör szervezői: Barkóczi Flóra, Őze Eszter*, Perczel Júlia
Grafika: Süveges Rita
Helyszín és támogató: FKSA – Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány
Az esemény az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

*Őze Eszter a program megvílósításakor az ELTE rendszeres művészeti ösztöndíjában részesült.

https://www.facebook.com/events/2084401798517707/