TT- Beöthy Balázs kiállítása

Megnyitó: 2007. november 27, kedd 19:00
Megtekinthető:
2007 december 20-ig.

Megnyitja: Szabó Benke Róbert
Kurátor: Kerekes Gábor 75

A kiállításon bemutatásra kerülő installáció kiindulópontja ezúttal is média-archeológiai lelet[1], egy soknevű, ezért nehezen azonosítható[2], ám minden kétséget kizáróan (egykor) létező tárgy, nevezzük most laprollernek.
Ennek a tárgynak pár funkcionális, épített példánya jelenik meg a megfiatalodott galéria térszerkezetében, annak tükörsima (?!) padlóján – pályaként értelmezve azt. Az installáció egyéb elemeinek elrendezése erre a nézőpontra rímel, a befogadói élmény mélyebb regiszterei az aktív nézői stratégia mentén bontakoznak ki[3].
Jelen kiállítás Beöthy Balázs második önálló bemutatkozása a Stúdió Galériában. A tizenhat évvel ezelőtt készített installáció több szempontból mutat párhuzamot a most kiállított munkával. Mindkét mű alapeleme egy létező objektum rekonstrukciója. Egységes térkezelésük az “egy tér egy mű” elv jegyében fogant. Műfaji szempontból mindketten a bejárható, kibontakoztató, térbe épített installációk családjába tartoznak. A fafüggöny[4] kontemplatív nézőpontja[5] így lehet a most javasolt aktív percepció párja[6].

[1] a médium fogalmát minden névvel bíró entitásra kiterjesztve
[2] csapágyas, gokart, gágyé néven is ismert
[3] elmozdulva a még meg nem nevezett felé
[4] II. Installáció a Stúdió Galériában, 1991
[5] akció-terve
[6] komplementere

A kiállítás megtekinthető: 2007. december 20-ig, keddtől péntekig 16-20, szombaton 12-16 óráig.
Támogatók: Hungart, Nemzeti Kulturális Alap, Loacker Recycling KftKülön köszönet Fekete Balázsnak és Jeffrey D. Kimballnak.