SZARVAS – Kotormán Norbert és Kovách Gergő

Megnyitó és beszélgetés: 2003. november 11. 19:00

Megtekinthető: 2003. november 11-30.

Kotormán Norbert és Kovách Gergő fiatal szobrászmuvészek egy közös kiállítással mutatkoznak be a Stúdió Galériában. A tárlaton nemcsak egyéni munkáikat tervezik bemutatni, hanem egy hosszú munkafolyamat eredményét is: egy közösen létrehozott mualkotást. Az együttmuködést a Stúdió Galéria kezdeményezte, amennyiben egy közös munkára hívta meg oket – mint szellemiségükben közel álló alkotókat – és megpróbálta biztosítani a munkafeltételeket, közösen használható műterem formájában.
A kísérletezo kedvű alkotókat pont ez a dialógushelyzet inspirálta, a munka a “folyamatos állítások és tagadások mentén alakult”. Az a kérdés foglalkoztatta oket, hogy a klasszikus alkotói helyzetben hogyan tudnak kollaborálni, egy tárgyban gondolkodni úgy, hogy a szobrászati megformáltságra és anyagismeretre se kerüljön kevesebb hangsúly a kommunikációs folyamat során.
A közös munka lehetosége már korábban is felmerült az alkotókban és most egy olyan “mobil” szobrot alkottak meg, amelyet egy közös élmény ihletett. Egy kirándulás alkalmával egymástól függetlenül – más-más helyen – ugyanannak az elhullott vizibivalynak a szarvait találták meg. A szarvas megmunkálása azonban – már az említett mobil szó is erre utal – nem végállomása a munkának, hanem inkább kiindulópontja, amennyiben a kerekekre szerelt furcsa és számtalan asszociációt és remélhetőleg interakciót keltő objektumot egy “Nagyszabású Kitolás” keretében a belvárosban körülhordják, és csak e séta végeztével fogják a galériában elhelyezni.