Stratégiák kiegyensúlyozásra – Szigethy Anna

Megnyitó: 2008. május 27. 19.00 Barbecue & merguez & bossa
Megtekinthető: 2008. május 27. – június 21.

A kiállításon szereplő videóinstallációkban és fotósorozatokban általában egy közönséges, hétköznapi anyagot: viaszosvásznat, utazózsákokat vagy éppen műanyag tányéralátéteket építek össze saját munkáimmal. A bennük szereplő jelenetek egészen más jelentést kapnak ebben a műanyag keretben, mintha kiemelve, csak filmként vagy fotóként néznénk őket. A hol ironikus, hol játékos keret eleve sugall egy újfajta értelmezést a képeknek, kiegyenlítve, finomítva vagy éppen erősítve azok hangulatát.
Régóta gyűjtök és használok giccses műanyagtárgyakat munkáimban, szeretem őket kontrasztként használni, valamilyen nem-hétköznapi szituációval szembesíteni őket. Nemcsak a könnyedség vagy a humor kedvéért, hanem a minket körülvevő környezet szimbólumaiként is. Gyakran ilyen giccses térben lakunk, intézzük bevásárlásainkat vagy szórakozunk, ezek a tárgyak vesznek minket körül a mindennapokban, miközben ugyanezekben a szituációkban ennél sokkal érzelmesebb vagy drámaibb helyzeteknek, pillanatoknak is tanúi vagyunk. Ez a fajta keveredés jellemző városlakó környezetünkre vagy amikor az interneten, a tévében kapcsolgatunk az egyes oldalak, programok; értelmes és érzelmes, giccses és ízléses reklámok és cikkek között.
A videóinstallációk fordított arányaiból következően először a nagy tapétához, műanyag tengermélyhez hasonlító mezőt érzékeljük, amelyben el van “rejtve” az egyetlen komoly tartalom, a videó. Be kell lépnünk ennek a dekoratív felületnek a terébe, egészen közel kell lépnünk, hogy nézhessük-hallhassuk a filmeket.
A fotósorozatban és a videókban olyan töredékek, pillanatképek láthatóak, amelyeket több éve tartó utazásaim során készítettem: magánéleti és köztereken látott vagy éppen kilesett pillanatképek közül választottam. Gyakran ellentétre épülő ellentétes hangulatú jeleneteket ütköztetek bennük, amelyek az installáció dekoratív elemével egészülnek ki.

A videó installációk:

1. Csütörtök, 13
színes fotósorozat 2008 80 x 60 és 80 x 160 cm
utazózsákok 60 x 70 x 30 cm, 2 hanginstallációval
2. Virágos installáció
8 m2 viaszosvászon 3 dvd lejátszóval
videók : Jeruzsálem – Csillaghegy 2’11 zene : Bruno Costes-Beau 2007
Egy délután augusztusban 1’06 2003
Kisfiú a tengerparton 2’45 2004-05
3. Dél-Ázsia ház
128 x 135 cm, viaszosvászon, dvd lejátszó
videó : Dél-Ázsia ház 3’35 2006
4. Visszajátszás
20 tányéralátét fadobozokra ragasztva, egyenként 40 x 28 cm, monitor
videó : Halpiac 3’10 2008
5. Szirének napja
videó 4′ 2008