Nordic Walk – FinnFemFel – finn művészcsoport kiállítása

Megnyitó: 2003. december 9. 19:00

A művészek előadása: 20:00
Megtekinthető: 2003. december 9. -2004. január 2.

Nordic Walking a szabadtéri testedzés egyik új fajtája, amely az elmúlt 10 év alatt hatalmas népszerűségre tett szert közöttünk, finnek között. Nemcsak pihenés vagy vakációs tevékenység ez, hanem egy új nemzeti fitness sport, amely mára már az egyik leggyorsabban fejlődő formája a testedzésnek Finnországban és más északi országokban. A Nordic walking speciálisan e célra tervezett sétabottokkal végzendő, és természetéből adódóan mindenki gyakorolhatja nemtől, kortól és fizikai kondíciótól függetlenül, bárhol, bármilyen időjárási körülmények között és hangulatban.

Mint az már korábbi projektjeinkre is jellemző volt e mindennapi tevékenység újragondolásában és újrafogalmazásában is művészeti lehetőséget látunk. A kezdetektől fogva a Nordic Walkingot egy speciálisan lenyűgöző, mondhatni szürreális aura vette körül, egy olyan sajátosság, amelyet a mostani projektben a földrajzi és kulturális csere mindinkább kiemel. Egy dinamikus és kiszámíthatatlan határmezsgyén mozgunk, amelyen sokféle manifesztáció, megközelítés és megoldási útvonal keresztezodik, majd válik szét. A jelenség új kontextusban való bemutatásával újabb értelmezések és kapcsolódási pontok után kutatunk.

A Finnországban elkezdett projekt változik, lépésről lépésre fejlesztettük tovább Umeĺ-ban, Svédországban is. A Nordic Walking most Budapesten mutatkozik be, mielőtt folytatná további útját. Kiindulási pontunk egy rövidfilm volt, amely a Nordic Walkingot a lehető leghétköznapibb módon mutatja be, és a honlapunk, amelyen a projekt dokumentációját folyamatosan fejlesztjük. A budapesti Stúdió Galéria azon túráink és akciónk fókuszpontja és művészeti közege lesz, amelyekbe magyar résztvevőket, együttműködőket is be szeretnénk vonni. A túrákat dokumentáló videók és fényképek mind a galériában, mint az Interneten megtekinthetőek lesznek. A helyi közönség “fizikailag” is bekapcsolódhat a sétáinkba, míg a projekt alakulását bárki, bárhol követheti a neten.

A Nordic Walking projekttel arra teszünk kísérletet, hogy megismertessük a közönséggel a finn “szabadtéri élet” ezen viszonylag új attrakcióját. A Nordic Walking közös gyakorlásától azt reméljük, hogy érdekes találkozásoknak ad lehetőséget és kultúrák közötti párbeszédet generál, olyan kultúrákét, amelyről azt szokták feltételezni, hogy valamiféle közös eredeten osztozik.

Támogatók: NKÖM, NKA, The Arts Council of Finland, Exel OYJ, Pells Angels in Nykarleby Finland, the Nordic Institute for Contemporary Art