Művészet veszélyes csillagzat alatt: a művészet felelőssége

Nemzetközi csoportos kiállítás + kapcsolódó programok a tranzit.hu szervezésében. A kiállítás egyik helyszíne a Stúdió Galéria.   10259270_751417638225178_8800497054865333558_o

Időpont: 2014. május 9-től 2014. május 23-ig és május 30-ig. Helyszín: Majakovszkij 102, a tranzit. hu nyitott irodája, 1068 Budapest, Király u. 102., 1/1., (május 30-ig); Írók Boltja, 1061 Budapest Andrássy út 45 (május 30-ig) és a Stúdió Galéria, FKSE, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35. (május 23-ig).

Megnyitó a Stúdió Galériában: Anca Benera és Arnold Estefán performansza

Időpont: 2014. május 9.,18 óra

A Művészet veszélyes csillagzat alatt egy háromrészes esemény- és kiállítás-sorozat 2014. április és június között, amelynek második része egy nemzetközi csoportos kiállítás. Az eseménysorozat címe Kállai Ernő művészettörténész és kritikus 1942-es, ugyanezen című szövegét idézi, amelyben Kállai többek között azt elemezte, hogy művészek a második világháború idején hogyan reagáltak műveikben a fasizmus megjelenésével keletkezett egzisztenciális válságra. Az eseménysorozat a kortárs művészet jelenlegi feladatát, helyét és felelősségét vizsgálja az egymást érő válságok korában, illetve annak fényében, hogy az autonóm kultúrát és a kritikus gondolkodást a tekintélyelvű államhatalom korlátozni igyekszik. Az elmúlt néhány évtizedben Magyarországon a fasiszta jelző egy pejoratív, már-már súlytalan kifejezéssé vált. Annak ellenére, hogy mind az egykori szocialista vezetés, mind a rendszerváltás utáni politikai elit „antifasisztának” nyilvánította értékrendjét, a kirekesztést mindkét rendszer életben tartotta és különböző területeken gyakorolta. Mára ez a negatív sajátosság történelmi és politikai tartalommal töltődött fel. Az 1989-es rendszerváltás új politikai elitje nem reflektált az antifasiszta és a neoliberális kapitalizmust támogató gondolkodás között húzódó ellentmondásokra, megosztó lehetőségeire. Milyen párhuzamok fedezhetők fel a jelenlegi, demokráciát fenyegető veszélyek és a történelmi fasizmus között? Mik az ellenállás lehetséges formái? Megtalálhatjuk a jelen krízis gyökereit a rendszerváltás rendezetlen ideológiai viszonyaiban, az antifasizmus és a kapitalizmus eszméinek összefüggésében?

Résztvevők: Zbyněk Baladrán, Anca Benera és Arnold Estefán, etcetera, Khoór Lilla-Will Potter, KissPál Szabolcs, Avi Mograbi, Oláh Mara, Wendelien van Oldenborgh, Olekszij Radinszkij, PR csoport, Société Réaliste, Jonas Staal, Szemző Zsófia, Želimir Žilnik.

Kurátor: Hegyi Dóra

Kurátorasszisztens: Soós Andrea

A Művészet veszélyes csillagzat alatt című háromrészes esemény- és kiállítás-sorozat a Beginning As Well As We Can (How Do We Talk About Fascism?) című nemzetközi kollektív projekt része, amelyben részt vesz a What, How and for Whom? / WHW és a zágrábi Alerta, a jobboldali szélsőségeket és az antidemokratikus tendenciákat felügyelő központ. A projekt a szélsőjobboldali eszmék Európa-szerte megfigyelhető térhódítását, a fasizmus kortárs formáit és hatásait, valamint az ellenállás és a beavatkozás lehetséges módozatait vizsgálja. A Beginning As Well As We Can (How Do We Talk About Fascism?) című projektet a European Cultural Foundation támogatja. Kép: KissPál Szabolcs: Amorous Geography (részlet), 2012. A művész jóvoltából