Meglepetés 1. – Heike Baranowsky és Várnai Gyula

Megtekinthető: 2001. november 7 – 30.

Helyszínek:
Meglepetés 1:
2001. November 6-30, Stúdió Galéria, Budapest-kiállítás
Meglepetés 2: 2001. November 30- 2002. január 17. Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros- kiállítás
Meglepetés 3: 2001. December 4. 19 óra, Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeum, Budapest: Safy Sniper (VDJ performance), Gyenis Tibor (performance), Klaus Weber (kihelyezett vtítések, Installáció).+ meglepetés résztvevők lehetségesek
Kurátor team: Beöthy Balázs, Diana Baldon, Molnár Edit, Petrányi Zsolt

Meglepetés: Kiállítás- és eseménysorozat három helyszínen
A képzőművészet a huszadik század folyamán gyakran élt a meghökkentés eszközével. Ennek célja legtöbbször a néző érzelmi állapotának befolyásolása volt, ami a klasszikus avantgard idején provokatív szándékot is mutatott. A 21. Század elejére azonban a művészeti irányzatok, a magasművészet és a popkultúra egymást átható elmozdulásai révén a helyzet alapvetően megváltozott.
A “Meglepetés” című kiállítás sorozat kettős célt tűzött ki maga elé. A fiatal német és magyar művészek párhuzamos törekvéseinek bemutatása mellett célja volt, hogy a művészet fogalmának mai alakulásáról, kiterjesztéséről beszéljen. Ennek eszköze a “meglepetés”, mely a megjelenés újszerű módjait mutatta be, miközben figyelmet gerjeszt. Nem titkolt szándékunk volt, hogy olyan bemutatókat állítsunk össze, amelyeken a művészi megnyilvánulások egyszerű befogadására nyílik alkalom. A kiállítás-sorozat olyan innovatív, fiatal művészek munkáit mutatta be, akik elsősorban nem a képzőművészet megszokott formáinak használatára koncentrálnak, hanem a mű ereje, hatása, a kifejezés pontossága érdekében szokatlan módszereket vetnek be, kiterjesztik a megszokott műformákat, figyelmük a kontextusra is irányult. A magasművészet és a popkultúra eszköztára mellett hétköznapi tapasztalatok tárházából is merítettek. Éppen ezért ezek a művek bárki számára, előzetes ismeretek nélkül könnyen megközelíthetőek voltak. Ez az attitűd nemcsak a művészetről alkotott hagyományos fogalmainak helyezik szokatlan megvilágításba, de a globalizáció kihívásainak hálójában vergődő intézményeket is számos kérdés elé állította:
Hogyan kommunikál egy galéria, egy múzeum a közönségével?
Hogyan mutassuk be a “média-technológiákat használó műveket hagyományos kiállítási környezetben?
Van-e alternatívája az exkluzív, drága áruként materializálódó műtárgynak?
Hogyan változik a művészet szerepe és funkciója a 21. Század realitásában?
A kiállítások a bemutatni kívánt művészi attitűd következtében nagyrészt erre az alkalomra készülő művekből álltak. A Kortárs Művészeti Múzeum /Ludwig Múzeumban megrendezésére került eseményen pedig elsősorban a művészek személyes közreműködésével a helyszínen születő művek voltak láthatóak.