Kristálytiszta Propaganda – Az Átlátszó Módszer – Németh Hajnal kiállítása

Megnyitó: 2009. március 24. 19:00
A kiállítást megnyitja: Sugár János, képzőművész
Megtekinthető: 2009. március 25. – április 18.
A kiállítás formailag egy – a középpontban elhelyezkedő – hanginstallációból, fotókból és plakátokból áll. A kiállítótér politikai propaganda-térré transzformálódik, ahol a zene, a harsány színek, a patetikus pózok és kihívó szövegek lázító hatása hamar lelepleződik: a hangfalakból 6 verzióban is megszólaló Marseillaise hamis és a franciának tűnő szöveg főleg halandzsa, az emblematikus mozgalmi plakátokon olvasható szövegek pedig nem politikai, hanem spirituális lázadásról beszélnek.

A Marseillaise-t így-úgy, dallamának és szövegének valódi ismerete nélkül, az eredeti verziókat utánozva énekelték felvételre a plakátokon is látható emberek – ismeretlen arcok, akik önmagad, nem pedig az ország vagy a világ felszabadítására buzdítanak. A munka tehát a politikai propaganda modelljét használja arra, hogy a személyes, ill. a személyiségen túlmutató metafizikai forradalomról beszéljen. A forradalom példája azonban semmiképpen sem politikai állásfoglalás, éppen ellenkezőleg: a politikai állásfoglalás paródiája a népszerűsítés módszerének lemodellezése által.

/ A cél nélküli, önmagért való lelkesedés módszeresen terelhető és irányítható, mert nem feltételezi a célok, a feléjük vezető út és a mögöttük lévő érdekek értelemmel való átvilágítását./