Kiválasztás (A)

Kiválasztás (A)

Az FKSE 2019-ben felvett új tagok kiállításának első felvonása

Megnyitó: 2020. január 21. 19:00

Zeuxisznak, az 5. századi ókori festőnek egyetlen egy műve sem maradt fent, csupán kortársainak leírásai és anekdotái ismertek művészetéről. Felkérték, hogy Krotón városának Héra templomába fesse meg Helénának, a görög mitológia legszebbjének mását. Zeuxisz kiválogatta a város öt legszebb hajadonját és a választott modellek legszebb vonásait egyesítve festette meg Heléna alakját. A választás, a művészet egyik toposza. Egyben az alkotás folyamatának fázisa, a mű életének része. Folyamat, ami előttünk rejtve marad, csak eredményét ismerhetjük meg. Minden esetben ez a lépés előzi meg egy kiállítás létrejöttét, de módját nem fedi fel.

Az FKSE idei új tagos kiállítása a választást próbálja meg bemutatni. A kiállítás létrejöttét a szelekcióval való kísérlet előzte meg, melyet a kiállítók egymás között találtak ki és vezettek le. Az új tagok mindegyike az eddigi munkáikból, munkaterveikből választott három alkotást, amit magyarázat nélkül megosztott a többiekkel. Ebből a három alkotásból először közösen szavazva választottak ki egyet, majd egy másodikat is, amit a véletlenszerűen egymás között kisorsolt neveik választása határozott meg. A bemutatkozó kiállítás, így két egységre oszlik, elsőként az egyénit, másodszorra pedig a közös döntés eredményét láthatjuk majd a kiállítótérben. Egyik esetben sem a művész saját választását. Habár ez néha véletlenszerűen összecsenghet, vagy akár mindkét döntéssel ugyanaz a választás is születhetett. A választás reflexió. Nézőpont közelítésé és távolítása. Beszél helyettünk önmagunkról, arról, aki alkotta és arról is, aki választotta.

*******************************************************

Kiállítók: Bozzai Dániel, Cserna Endre, Csocsán Laura, Eiter Tamás, Jagicza Patrícia, Jeneses Ádám, Kophelyi Dániel, Kortmann Járay Katalin, Maj Ajna, Mézes Tünde, Perczel Júlia, Zsoldos Anna

Kísérőszöveg: Zsoldos Anna

Cover: Csocsán Laura

A kiállítás megtekinthető: 2020. január 22 – február 1.

Facebook esemény

Képek: Kiss Imre