KISBETŰS ÉLET – Fischer Judit egyéni kiállítása

Megnyitó: 2009. január 27. 20.00
Megtekinthető: 2009. január 28 – 2009. február 21.

A kiállítást megnyitja: Erhardt Miklós.

Fischer Judit Kisbetűs Élet című egyéni kiállításának, miként művészetének is középpontjában a mindennapi környezetünk apró tárgyai állnak. Olyan dolgokkal találkozhatunk műveiben, melyek valamennyiünk számára ismerősek lehetnek, ám a művész kiemelései által másfajta értelmet nyernek az akvarelleken.
A művész inspirációs forrásai közé tartoznak a humorosan abszurd apróságok, mütyürök. Művészete a mini-részletek lírájának kibontásaként is értelmezhető. Egyéni kiállításának vázát akvarelljei képzik, amiket sajátos tárgy-installációkkal és fotókkal egészít ki. A műveinek alapvető működési területe egy sajátos humoros konceptualitás. Piciny, anyagtalanul lebegő témái a reprezentáció pontosságát kenik el. Munkáikra leginkább az egyszerű, lényegretörő és letisztult látásmód jellemző. Könnyed és lehengerlő ötleteinek lazúros felszállópályájaként funkcionál az általa előszeretettel használt akvarell-papír felület. A Fischer Judit által kiragadott dolgok apró méretük ellenére felnagyítódnak és kiemelődnek a papír “fehérségéből”, aminek neutrális háttere előtt valósággal lebegteti az általa kiragadott és ábrázolt tárgyakat. Témáinak környezetét és térbeli kontextusát kizárja, ezáltal a művekben megjelenő tárgy vagy a tárgyak rendszere válik fontossá.
Fischer Judit Derkovits-ösztöndíjas fiatal képzőművész. Szerepelt a Műcsarnok, a Trafó Galéria, az Ernst Múzeum, a Liget Galéria és a Stúdió Galéria csoportos kiállításain. 2008-ban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány a Herczeg Klára-díj junior fokozatát adományozta neki Mécs Miklóssal közösen. Fischer Judit a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségének egyik alapítója és “elnöke”. A Stúdió Galériában megrendezésre kerülő kiállítása a művész első nagyobb önálló kiállítása.

Sajtómegjelenések:

Mélyi József cikke az Élet és Irodalomban

Kelemen Éva kritikája a kultura.hu-n