KÉRJÜK, NE HAGYJÁK SZABADON A BIZTONSÁGI SÁVOT! (Don’t Mind the Gap!) 2004

Megnyitó: 2004. október 20.
Megtekinthető: 2004. október 24.

Kurátor: Alenka Gregoric
2004. október 18. 18:00 a Ljubljanai ŠKUC Galéria igazgatójának előadása

A ŠKUC Galériáról

A ljubljanai Škuc Galéria fennállásának 23 éve alatt Szlovénia egyik legfontosabb, nemzetközi színtéren is számontartott non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhellyé nőtte ki magát. Egyéni és csoportos kiállítások bemutatása mellett rendezvények szervezésével is foglalkozik, dokumentációs és elméleti munkák publikálásával.
A Škuc Galéria a ’70-es évek végén szinte egyetlen helyként tudott Ljubljanában olyan művészeknek bemutatkozási lehetőséget kínálni, akik a nagy állami művészeti intézményekben a kor kultúrpolitikája miatt nem kaphattak helyet. A galéria első igazgatója, a művészettörténész és kurátor Taja Vidmar Brejc volt az, aki a szlovén underground művészeti élet nagyhatású alkotóit tömörítő konceptuális művészeti csoport, az OHO retrospektív kiállítását megrendezte.
Az elmúlt tíz év során a Škuc Szovénia leglátogatottabb kortárs kiállítóhelyévé vált. A lokális és regionális művészeti produktumok és művészeti áramlatok bemutatásán túl a galéria mai kiállítás-politikájában szinte egyenlő hangsúlyt kap a nemzetközi színtéren való folyamatos jelenlét, amelyet külföldi intézményekkel való szoros együttműködés formájában valósítanak meg. A galéria mindezek mellett fontos projekt -generáló funkcióval is bír, aktív produkciós irodaként lehe
tőséget teremtenek konkrét művészeti projektek megszületésének és támogatja azok terjesztését.

lyan művészekkel dolgoztak együtt, mint: Ingold Airlines, Rasheed Araeen, Jože Barši, Raimond Chaves, Csörgő Attila, Tacita Dean, Leif Elggren, Olafur Eliasson, Vadim Fishkin, Carl Michael von Hausswolff, Lakner Antal, Juri Leiderman, Maja Licul, M+M, Olaf Nicolai, Tadej Pogačar, Marko Peljhan, Goran Petercol, Marjetica Potrč, Nebojša Šerič-Šoba, Nika Špan, Apolonija Šušteršič, Elulalia Valldosera, és még sokan mások.

Alenka Gregoric, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vendégeként és a SKUC Galériával közösen szervezett Ljubljana-Budapest kiállítás- és csereprogram társkurátoraként érkezett Budapestre.