Jérémie Gindre, Koronczi Endre, Menesi Attila, Gyenis Tibor

Megtekinthető: 2002. október 22. – november 22.

A Stúdió Galéria 2002. október 22-én nyíló kiállítása az attitudes c/o budapest kiállítás- és programsorozat része.

Az 1994-ben két művészettörténész (Jean-Paul Felley és Olivier Kaeser) által alapított attitudes – espace d’arts contemporains a svájci kortárs képzőművészeti szcéna egyik legkiemelkedőbb tagja, galériájukban nem csak kortárs képzőművészeti kiállításokat, hanem kollokviumokat, könyvbemutatókat, vitaesteket is szerveznek. A velük kezdeményezett csereprogram egyik célja az, hogy Magyarországon megismertessünk olyan – Európa bizonyos országaiban eredményesen működő független kortárs művészeti intézmények és szervezetek által kialakított- munkamódszereket, kiállítás politikát és működési stratégiákat, amelyek egyelőre hiányoznak a hazai kortárs képzőművészeti szcénából. Az attitudes-del közösen olyan projektet terveztünk tehát, amely a megvalósulás/megvalósítás során a gyakorlatban teszi felismerhetővé és explicitté ezeket a módszereket. Ugyanakkor a projekt kísérlet is arra, hogy ezek az általuk kialakított stratégiák alkalmazhatóak-e egy számukra ismeretlen, most feltérképezett kontextusban, adaptálhatóak-e egy más adottságokkal rendelkező intézmény keretein belül. A Stúdió Galéria kiállításán többek között Gyenis Tibor Body-made sorozatának Genfben készült darabjai lesznek láthatóak.
A Body-made egy identitásprotéziseket készítő fotóstúdió. “Páciensei” olyan személyek, akik úgy érzik, testük nem alkalmazkodik megfelelően a különböző szerepekhez, elvárásokhoz és helyzetekhez. A stúdió tagjai a jelentkezővel közösen megtervezik azt a tárgyat (identifikációs objektumot), protézist, szituációt, melyet a helyszínen a megrendelő méretére elkészítenek, és az így “elváltoztatott modellt” lefényképezik, az elkészült képeket és a terveket pedig bemutatják.
A stúdió tagjai (Gyenis Tibor és Vollmuth Krisztián képzőművészek, Zalka Zsolt pszichiáter) a jelentkezőket nem csupán modelleknek tekintik, hanem remélik, hogy együttes gondolkodással többet mondanak az én és a kép kapcsolatáról. Menesi Attila a genfieknek javasolt márciusi Budapest-túrák után ezúttal Genf-túrákat javasol a budapestieknek. Nem amolyan útikönyvbe való séták ezek, amelyek sietős turistákkal igyekeznek megismertetni egy-egy város nevezetességeit. Ezek az útvonalak a kortárs kiállítóhelyekre vezetnek. Rövid szeptemberi genfi útja alkalmával Menesi Attila végigjárta az összes kortárs művészeti kiállítóhelyet, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeumtól kezdve az olyan kis kirakatokig, mint az In Vitro vagy a Planet 22. Felfedezéssel és találkozásokkal teltek a napjai, ezekből az elemekből készül az a kirakójáték, amelynek eredményét csak a kiállításon ismerjük majd meg. Gyenis Tibor és Koronczi Endre szintén genfi tartózkodásuk alatt, tavasszal kezdtek közösen forgatni egy videót: a humorral és furcsaságokkal teli alpesi filmet, mely szintén látható lesz a kiállításon, már Magyarországon fejezték be.
Koronczi Endre
Unidentified electronic objects című új munkája mellett szerepel még Jérémie Gindre (CH) installációja is. A fiatal svájci művész fotói és installációi általában egy-két képbe, jelenetbe sűrítve mondanak el rövid történeteket, forgatnak ki megszokott jelentéseket, tesznek nevetségessé felesleges beidegződéseket. Gindre a Stúdió vendégeként egy hónapot töltött Budapesten, az új “történet” főszereplője ezúttal a Hősök terén látható Hét vezér szoborcsoport…

Az attitudes c/o budapest programsorozat párhuzamos eseményei:

Trafó Galéria
(1094 Budapest, Liliom u. 41.)
Pierre Vadi (CH): Wavelab
Megnyitó: 2002. október 23. 19 óra
Nyitva: 2002. október 23 – november 22.
Megtekinthető: naponta 16 – 19 óráig + előadások előtt és után egy óráig

Trafó – Kortárs Művészetek Háza, nagyterem
Loopmatic, Les pieds au ciel (performance)
2002. október 23. 20 óra
utána Loopmatic filmek dj Palotaival és dj Cadikkal

1×1 Tábla
(Budapest – VII, Lövölde tér)
Jérémie Gindre plakátműve
2002. október 22 – 2003. január 22.

Kurátor: Jean-Paul Felley & Olivier Kaeser, attitudes – Genf