In my Garden – Németh Hajnal/Peter Land kiállítása

Megtekinthető: 2000. január 11. – február 12.
A kiállítást megnyitja: Petrányi Zsolt
Kurátor: Molnár Edit
A kiállítás a Danish Contemporary Art Foundation (DCA), Koppenhága és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Budapest műterem- és kiállításcsere programjának lezáró kiállítása.

A projekt története:
Ebben a nemzetközi projektben az Fiatal Képzomuvészek Stúdiója Egyesület (FKSE) partnere a koppenhágai Danish Contemporary Art Fondation (DCA). A DCA független alapítvány, mely szervezoje és egyben támogatója is a dán kortárs muvészek külföldi szerepeltetésének. A DCA Foundation az egyetlen dán szervezet, amely kortárs képzomuvészek nemzetközi reprezentálásával foglalkozik, kurátoraik rendezték a Velencei Biennálé dán szekcióját, valamint a Sao Paoloi Biennálén való részvételt. Rugalmas, meglehetosen kis szakmai csoport vezeti az intézményt, így nyitottak a hasonló projektek iránt.
Az FKSE és a DCA 1998. novemberében kezdte az együttmuködést. Marianne Jensen Krogh, a DCA egyik vezeto kurátora, Budapesten járt az FKSE által szervezett tanulmányúton, hogy intézményünkkel és a magyar fiatal képzomuvészeti szcénával megismerkedjen. Programjában diavetítéssel egybekötött eloadások, muterem- és galérialátogatások szerepeltek.
A látogatás viszonzásaként a Danish Contemporary Art Foundation 1999. februárjában meghívta a projekt felelos magyar kurátorát, Molnár Editet, hogy egyhetes tanulmányúton vegyen részt, és kiállítást szervezzen a cserekiállításban résztvevo magyar muvészeknek, valamint a dán képzomuvészeket felkérje a csereprogramban való részvételre. A galériásokkal folytatott tárgyalások eredményeként a résztvevo magyar képzomuvészek, Csörgő Attila és Lakner Antal, 1999. decemberében egyhónapos tanulmányútra Koppenhágába utaztak, ahol a Gallery North nevu, muvészek által vezetett galériában két másik dán képzomuvésszel közösen fognak kiállítani (a kiállítás 2000. január 7 – február 5-ig tart majd nyitva). A csereprogram magyaroszági részében ez év május-júniusában két dán képzomuvész, Frans Jacobi és Peter Land, Budapestre érkezett, ahol magyar képzomuvészekkel közös muveket hoztak létre. A meghívott muvészek ittartózkodásuk alatt dia- és videóbemutatóval egybekötött eloadást is tartottak a Stúdióban a munkáikról. A közös munka eredményeként a Stúdió Galériában már látható volt egy kiállítás, 1999. október 19. és november 6. között, amelyen Frans Jacobi és Koronczi Endre mutatkozott be egy közös installációval.
A dán és magyar kurátor együttmuködésének az volt tehát az alapötlete, hogy olyan muvészek találkozását segítsék elo, akik majd a projektben nem csak közösen állítanak ki (eddigi egyéni munkásságukat reprezentálva), hanem egyfajta “dialógushelyzetben” új, közös muvet hozzanak létre. Ennek az elso hallásra talán kockázatosnak tuno vállalkozásnak eredményeképpen született meg az In my Garden címu kiállítás, melybe egy nemzetközileg igen elismert muvészt, Peter Landot sikerült bevonni. A kiállításon Németh Hajnallal, egy fiatal képzomuvésszel közösen készített videójukat és egy installációt állítanak majd ki.