hommage á FORSCH BOTOND – A forschungsgruppe_f kiállítása

Megnyitó: 2006. június 28. 19:00
Megtekinthető: 2006 június 29. – július 8.
Záró rendezvény: TABULA RASA, július 8. 16:00, Stúdió Galéria

A kiállítás kurátora: Alexander Schikowski
A forschungsgruppe_f kiállítása a r/e/mig(r)áció projekt keretében
A f_f egy nemzetközi akciókutatással foglalkozó mű vészcsoport, amely különböző európai helyszíneken a művészeti eszmecsere és együttműködés új módjain kísérletezik. A csoport tagjai egyszerre megfigyelő, kísérletező és alkotó művészek, akik maguk is (országról országra, városról városra) vándorolva gyűjtenek közösségi élményeket, szerveznek akciókat és rendeznek kiállításokat. Magát a csoportot a zürichi Hochschule für Kunst und Gestaltung hallgatói és tanárai kortárs képzőmű vészek és építészek közreműködésével 2000-ben alapították. Időközben a kezdeményezés különböző kutatók, művészek és egyetemek projekt-rendszerű együttműködésévé bővült. A csoport taglétszáma változó, működése minden érdeklődő számára nyitott. Aktivistái Stuttgartban, Nürnbergben, Münchenben, Zürichben és Budapesten dolgoznak.

r/e/mig(r)áció: akciókutatás Budapesten, egy időben három helyszínen
A “r/e/mig(r)áció” kifejezés, amelyet a csoport magyarországi akciókutatása címéül választott, kitűnően illusztrálja a f_f elveit. A művészcsoport a budapesti projekt vezérmotívumaként a Dunát, átfogó témájaként pedig a vándorlást (“migráció”) választotta. Mindez több okból történt. Svájci, német, illetve osztrák helyszíneken lebonyolított akciói és kiállításai után a Duna természetes iránytűként szolgált az új helyszín kiválasztásához. A folyó migráns képe, a vándorlás (“remigo” = latinul “csónakban evezni”), mint alapélmény a projektben résztvevő nemzetközi és új magyar tagok számára is közös témát és aktív élményeket ígér.

A forschungsgruppe_f budapesti tevékenységének nyitóeseményére a Fiatal Képzőművészek Stúdiója galériájában kerül sor. Ezen a helyszínen a látogatók Forsch Botond emlékkiállítását tekinthetik meg. Forsch Botond egy erdélyi származású performansz-művész volt, aki a második világháború után rövid ideig a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult szobrászatot, majd először New Yorkba, később Bécsen át Párizsba települt át. Nevét nemcsak azért őrizte meg a művészettörténet-írás, mert a korszak legismertebb művészeivel került közvetlen kapcsolatba, hanem azért is, mert egy új műfaj elindítójává is vált. Performanszait elsősorban a természetben, folyókban vagy tavakban hajtotta végre, de olyan akciói is ismertek, amelyeket otthon, a fürdőkádjában adott elő. Az egyfajta hommage-ként értelmezett kiállításon a csoport tagjai saját, kizárólag erre az alkalomra készült műveikkel tisztelegnek a nagy mester emléke előtt. A bemutatott művek száma és mondanivalója a résztvevők kiegészítései és megjegyzései alapján a nyitva tartás alatt állandóan változik, alakul. A Stúdió Galéria találkozóhelyként is működik a projekt időtartama alatt.