Fitness Center – PPgroup, azaz Katarina Sevic és Majoros Zita

Megtekinthető: 2001. augusztus. 28. – szept. 29.

A PPgroup – azaz Katarina Sevic és Majoros Zita – Stúdió Galériabeli “Fitness Center” című kiállítása a műalkotások szemlélésének, befogadásának kérdését járta körül igen sajátos módon: finom humorral, és távolságtartó iróniával.
A projekt kiindulópontja egyéni piktogramok tervezése volt “művészetfogyasztók” eligazítása céljából. A kiállításukat komoly kutatómunka előzte meg, amelynek során minél közelebb kerültek a témakörhöz: egy hetet töltöttek a Műcsarnokban, melynek során interjúkat készítettek a látogatókkal, tanulmányozták viselkedésüket a kiállított műtárgyak szemlélése közben és mindent pontosan dokumentáltak.
Kutatómunkájuk során a Magyar Gallup Intézet ezirányú vizsgálódásainak eredményeit is felhasználták.
A Stúdió Galériát fitness centrummá alakították a kiállítás időtartalmára, ahol kortárs műalkotások befogadására, megközelítésére kondicionálhatták magukat az idelátogatók. Az alapvető koncepciójuk a galéria terének és funkciójának radikális átkontextualizálása volt, melynek során a “Fitness Centerben” kellemes, esztétikus és főleg kényelmes körülmények között “gyakorlatozhattak” a műkedvelők; videofelvételek segítették őket, hogy eligazodjanak a kortárs képzőművészet “útvesztőjében”.