Élő adás – Csoszó Gabriella

Megnyitó: 2011. július 1. 19:00
Megtekinthető: 2011. július 2. – július 30.

A kiállítást megnyitja: Bodó Balázs

Több éve tart (2007-2010) az az alkotói-kutató munkám, amelyben a volt Szabad Európa Rádió ma még fellelhető dokumentumainak, helyszíneinek felkutatását és feldolgozását végzem. A munka során a hidegháború volt helyszíneivel, tárgyaival, majd folytatásként a közelmúltban újraindított RFE műsorszórásával, a szabadság hangjának újraértelmezésével, annak megváltozott jelentésével és összetett szerepével foglalkoztam. Kezdetben fotográfiai-, majd hang-, videó- és filmfelvételek készítésével, illetve felhasználásával bővítettem a SZER múltját és jelenét felmutató munkámat.

A Szabad Európa Rádió hidegháborúban betöltött egyedülálló szerepe, a műsorkészítés periodikus megszűnte, majd az elmúlt években az újraindítás ténye olyan lényegi kérdések vizsgálatát engedi meg, mint a rádió demokráciában és annak képviseletében betöltött szerepe, a szabadság kommunikációjának árnyalatai, a propaganda és a szabad kommunikáció összetett kérdése.

2010-ben újabb két szériával bővült a munkám, egyrészt fotókat készítettem a SZER megelőző központjában, a volt Csehszlovák Parlament épületében, másrészt lehetőséget kaptam az élő RFE műsorkészítés helyszínét, az új prágai központot feldolgozni, mely a legnagyobb média központjuk. Ezen sorozatok elkészítésében a segítségemre voltak az FKSE és a prágai Futura Kortárs Művészeti Központ, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap Artist Residency Program ösztöndíja.

2010-ben Gloria do Ribatejon készítettem két videó interjút egy volt technikussal (Portugália első rádió-amatőreinek egyike), aki negyven éven át dolgozott a hajdani legnagyobb RARET átjátszó-állomáson. Az interjúban a személyes emlékezet teszi érzékennyé a megőrzés és archiválás kérdését.

Csoszó Gabriella

 

Külön köszönet:

Mario Portugal Faria, Miguel Caissotti, Municipal de Lisboa, Municipal de Gloria do Ribatejo, Futura, FKSE, Visegrad Fund, RFE Washington, RFE Prága, Orbán György

 

Linkek:

Csoszó Gabriella honlapja

Csoszó Gabriella videója: Radio Retransmission Center