Élmény nekem – Baglyas Erika

Megtekinthető: 2002. február 26. – március 12.

A megnyitón Baglyas Erika a fenti című megdöbbentő performansszát adta elő, amelyet egy héttel a megnyitó után, azaz 2002. március 5-én megismételt

A fiatal képzőművész megdöbbentő és zavarba ejtő performansszal mutatkozott be első önálló kiállításán a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület galériájában, a Stúdió Galériában. A lecsupaszított és steril, kutatási környezetre emlékeztető helyzetben megjelenített emberi test metaforáján keresztül nagyon őszinte hangon boncolgatta az identitás, idegenség, kommunikáció és kapcsolat kérdéseit.
Baglyas Erika: Egy steril közegben lévő idegen és ismerős test vagyok, az idegvégződések érzéketlenek, a test álca csupán. Fizikailag csak a gondolataim közvetlen közelében lévő szövetek élnek. Identitásom nincs, nem kötődöm senkihez, önmagamtól eltávolodva csak a gondolatra figyelek. Minden mozdulat cél nélküli spontán elmozdulás, a test hangjai legitim megnyilvánulások. A magamról szóló objektív igazságot keresem, egy idegen “én” tekintetébe képzelem magam.
“Jabés szerint arról van szó, hogy egy gyakorlat segítségével, azaz kutatáson és vajúdáson keresztül, végső soron pedig pontosan saját szubjektivitásunkat kockára téve, “idegenné váljunk”. Nem az Idegent kell önmagunkhoz közelítenünk, hanem az a kérdés, lehetséges-e, hogy hozzá közeledjünk: azaz azt kell firtatnunk önmagunkban, hogyan kísérelhetnénk meg átalakulni azzá az Idegenné, aki mi vagyunk. Hogyan kerülhetjük el, hogy örökösen visszahulljunk az azonosságba. Hogyan kerülhetjük el, hogy egy üres és mindent magába-kebelező én zsákmányává váljunk.”

Pier Aldo Rovatti- Az idegen Én és a szó csendje