CSOPORT

Időpont: 2015. május 29 – június 12.

Megnyitó: 2015. május 29., 19:00

A kiállítást megnyitja: Szegedy-Maszák Zoltán

Helyszín: FKSE, Studio Galéria, Budapest, 1077 Rottenbiller u. 35.

11018345_10153304785818879_820597107087997298_n

Hogyan kapcsolódik össze egy grafikus, két festő, egy grafikusból lett festő, két kurátor, egy restaurátor, egy média designer és egy pszichológus egy kiállítótérben?

Balázs Ambrus, Harsányi Réka, Hegedűs Gábor, Juhász Tamás, Kaliczka Patrícia, Mucsi Emese, Wolf Eszter, Papp Kinga és Romhány Vera munkásságát nem alkotótechnikai vagy tematikus hasonlóság köti össze és nem is generációs kapocs erősíti közös bemutatójuk koncepcióját. A változatos művek és tevékenységek közti összefüggés a sorsközösségen alapul.

A fent felsorolt alkotók és kurátorok mind részt vettek Wolf Eszter CSOPORT című projektjében. Eszter, Balázs Ambrus klinikai szakpszichológussal együttműködve egy olyan módszert fejlesztett ki, amely Joseph Beuys szociális plasztika koncepcióját ötvözte Jacob L. Moreno pszichodráma gyakorlatával. A CSOPORT egy olyan helyzetteremtő, részvétel alapú művészeti projektként működött az elmúlt két évben, amely alapvetően változtatta meg ennek a nyolc embernek az egymáshoz, egymás tevékenységéhez, valamint a tanulmányaik helyszínét jelentő Magyar Képzőművészeti Egyetemhez fűződő viszonyát. A Feszty-ház nagy műterme hosszú időre egy olyan bensőséges térré vált, ahol a bent tevékenykedők gondolatcseréje alkotótechnikailag és tematikailag ki nem mutatható módon befolyásolta az egyes egyéni praxisokat.

A CSOPORT tagjai a részvétel alapú művészeti projektek jellemző nehézségébe ütköztek akkor, amikor a CSOPORT-on tapasztalt esztétikai, szellemi és lelki élményeket a „nem résztvevők” felé kommunikálni akarták. Ez a kiállítás újabb kísérlet arra, hogy a (jelenleg) kilenc tagú kollektíva dinamikáját, energiáját – és a csoportműködés esztétikáját – valamilyen módon megragadja és közvetítse a nagyközönség felé. A térben a résztvevő művészek munkái láthatók, látszólag semmi közös nincs bennük. A munkák közti lehetséges összefüggésrendszerek közül természetesen nem ez az egyedüli, amely felállítható. A résztvevők a kiállításra szervezett kapcsolódó programokkal a többi felmerülő szempont mellett mégis ezt szeretnék kiemelni.

A kiállítás tehát egyszerre két típusú befogadói élményt nyújt: egyfelől bemutatja a CSOPORT tagjait munkáikon, gondolataikon keresztül, másfelől mint részvétel alapú művészeti projekt, participációra buzdít.

——————————————————————————-
Kapcsolódó programok:

2015. május 30., (szombat) – 16.00–19.00

Egy CSOPORT-foglalkozás megnyitása a nagyközönség felé kísérleti jelleggel. A program a pszichodráma módszereivel vizsgálja a csoportkreativitást. A résztvevők a csoporttagokkal együtt dolgoznak egy délután/délelőtt folyamán.
(max létszám: 7-8 fő, jelentkezés: prinzessin.brambilla@gmail.com email címre küldött emaillel)
Programfelelős: Balázs Ambrus

2015. június 2., 17.00 (kedd)
Beszélgetés mint megosztási kísérlet
Programfelelős: Wolf Eszter

2015. június 4., 18.00 (csütörtök)
Kollektív festés – „ … egy ember kiteszi az energiáját, amit aztán mások tovább alakítanak.”
Programfelelős: Kaliczka Patrícia

2015. június 9., 18.00 (kedd)
Kerekasztal-beszélgetés a részvétel alapú művészeti projektek hozzáférhetőségéről
Programfelelős: Mucsi Emese

2015. június 11., 19.00 (csütörtök)
Hedónia és lelki bugyrok (filmvetítés és közös étkezés, emésztés)
Programfelelős: Romhány Vera

RÉSZTVEVŐK/KIÁLLÍTÓK:
Balázs Ambrus, Wolf Eszter, Harsányi Réka, Hegedűs Gábor, Mucsi Emese, Papp Kinga, Romhány Vera, Juhász Tamás, Kaliczka Patrícia

Facebook