CINÉMA VÉRITÉ – Aktivista filmek a Stúdió Galériában

Megnyitó: 2006. március 21 18:00
Megtekinthető
: 2006. március 24-ig

2006 március 21-től 24-ig négy estén át különböző társadalmi és politikai kérdéseknek elkötelezett filmek mozija lesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának galériája a Képíró utcában. A filmek kiválasztására és az esték vendégeiként az adott témákkal foglalkozó hazai csoportokat, a filmekben felvetett témákat jól ismerő aktivistákat kértünk fel, hogy a bemutatott filmekről, azok kontextusáról, illetve saját tevékenységükről beszélgessenek az érdeklődőkkel.

2006. március 21. 18:00
A Negyedik Világháború
(The Fourth World War)
Richard Rowley, Jacqueline Soohen
2003
76′

Amíg az amerikai hírközlés volt tele az új világháború híreivel, melyeket a katonai vezetés kommentárjai és a bombázórepülők által rögzített légifelvételek kísértek, addig a háború emberi oldala ritkábban volt látható. A Negyedik világháború a földön zajló háborúval foglalkozik, a mexikói, argentínai, dél-afrikai, palesztin, koreai harcokkal, a Seattle-től Genováig tartó megmozdulásokkal, a “terrorizmus elleni háború”-val New Yorkban és Irakban. A két éven keresztül forgatott film képeinek közvetlensége és intenzitása túl van mindenen, amit a mainstream média mutatni tud.
http://www.bignoisefilms.com/4ww/

Vendég: Tracey Wheatley – Global Projekt
http://www.globalprojekt.hu/


2006. március 22. 18:00
Squat-filmek

 

Rozbrat
2004 (lengyel, angol felirattal)
A film a lengyelországi Poznan városában működő foglaltház tizedik születésnapjára készült, hogy bemutassa a foglaltház kollektívájában dolgozó, élő embereket. A Rozbrat foglaltház azóta már a tizenkettedik évét tapossa. Azt, hogy az anarchista squat mennyire komoly szerepet játszik a város mozgalmi életében, az ott működő anarchista könyvtáron, találkozóhelyen és a kollektíva által szervezett akciókon, tüntetéseken túl az is bizonyítja, hogy 2005 végén egy tucat aktivista elfoglalta a város második squatját.
www.rozbrat.org

Centrum
rendező: Horváth Balázs vágó: Hargittai László, Indymedia, 4CUT
2004, 17′
2004 novemberében több tucat házfoglaló vette birtokába a volt Úttörő Áruház komplexumát. A film a Centrum Csoport első akcióját és annak hátterét mutatja be.

Budapest a tied is!
Indymedia Film Alosztály (IFA)
2005, 10′
Tudósítás a Centrum második házfoglalási akciójáról.
Vendég: Centrum Csoport
www.indymedia.hu/foglalthaz


2006. március 23.18:00
THE CORPORATION – A PÉNZ BIRODALMA
Mark Achbar, Jennifer Abbott, Joel Bakan
2003
145′

 

A Corporation a napjainkra dominánssá vált óriásvállalatok szerepét, térnyerésük következményeit vizsgálja. A popkultúra képeit, reklámokat, híreket, a nagyvállalatok propaganda-anyagait használó film a gigacégek életünkre gyakorolt hatását világítja meg. A jogi kategóriára alapozva “személyként” mutatja be, a pszichiáter díványára fektetve azt a kérdést teszi fel neki: “Ki is Ön valójában?” A provokatív, szellemes és informatív film negyven, a vállalatokat belülről ismerő vagy azokhoz kritikusan hozzáálló személlyel készített interjút (többek között Milton Friedman, Noam Chomsky, Naomi Klein, és Michael Moore a megszólalók), vallomásokat, esettanulmányokat és változtatási javaslatokat fűz össze.
http://www.thecorporation.com

Vendég: Scheiring Gábor – Védegylet


2006. március 24. 18:00
Veled is megtörténhet – A nők jogai az európai Magyarországon
Forgatókönyv: Halász Péter, Vajda Róza
Rendezők: Halász Péter, Juhász Ottó, Juhász András
Szerkesztő: Szanyi Gyöngyi, Vajda Róza
Š MONA Alapítvány, 2006
20′

 

A MONA Alapítvány felkérésére készítette el 2005 őszen Halász Péter és Vajda Róza azt a rövidfilmekből álló sorozatot, amelynek a női jogokról szóló epizódja – általános bevezetőként – egyben a társadalmi nemek kérdéskörét is megjeleníti. A szarkasztikus humorral, ugyanakkor társadalomtudományi adatokkal alátámasztott ismeretfejlesztő film reményeink szerint remek lehetőséget nyújt olyan alapvető kérdések megvitatására, mint hogy miért beszélünk megkülönböztetett értelemben női jogokról, mit jelent a szexizmus, illetve miként lehetnek feministák a férfiak? Az este folyamán az AKCIO! újság a Ladyfestre megjelent feminista különszámát 68Ft értékű adomány fejében terjesztik a szerkesztők.

A vetítést követő kerekasztal beszélgetés vendégei:
Redai Dorottya, IgEN Egyesület; Sáfrány Réka, MONA Alapítvány; Csillag Gábor, Zöld Fiatalok, az AKCIO! feminista különszám társszerkesztője
Moderátor: Süvecz Emese