Alexandra Pellissier kiállítása

Megnyitó: 2006. április 11. 19:00
Megtekinthető: 2006. április 12-29.
Alexandra Pellissier az FKSE – Astérides (Marseilles) csereprogramja keretében dolgozik Budapesten.

Alexandra Pellissier olyan, világokon átívelő díszleteket, építészeti struktúrákat és tájakat alkot, ahol a valóságot és a képzeletet elválasztó határvonal elmosódott. Munkájának kiindulópontja a látás folyamatával való kísérletezés. Az így született műveknek gyakran irodalmi, tudományos vagy építészeti referenciái vannak, amelyek azonban sajátos térbeli formákként manifesztálódnak, ily módon megigézve, és megzavarva a néző tekintetét.

A DIOPTER, optikai szakkifejezés, és egy olyan síkot jelöl, amely két különböző törésmutatójú közeget választ el egymástól.
A Stúdió Galériában bemutatott videó, modell és installáció valójában ugyanannak a fiktív térnek a különböző nézőpontjai: a kiállítótérben látható negatív forma olyan, mintha a leghátsó helységben futó videó egy részletének felnagyított, térbeli változata lenne. A videón látható fényjeleket pedig úgy dekódolhatjuk, mint ahogy a stukkó-antennák egyfajta iróniával, egy más, építészeti kontextusban értelmeződnek. Ebben a hármas szerkezetben, minden egyes elemet a közös beesési pont kapcsol össze, így nyerik el a művek poétikus dimenziójukat.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, HUNGART, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága