A Stúdió Galéria új kiállítóterének nyitórendezvénye

Megnyitó: 2007. szeptember 4. 19:00
Megtekinthető
: 2007. szeptember 29-ig

Szervező: Döme Gábor

A 2006-os Stúdió díjasok kiállítása
KHOÓR LILLA-WILL POTTER és RÁCZ MÁRTA

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója díját, a Stúdió Díjat, 2006-ban Rácz Márta illetve a Khoór Lilla-Will Potter alkotópáros nyerte. Az évtizedek óta létező díjhoz eddig pénzjutalom járt. Finanszírozás hiányában ehelyett a 2006-os díjhoz, az új helyszínen megnyíló Stúdió Galéria nyitórendezvényén adtunk a nyerteseknek kiállítási lehetőséget. Szeptember 4-én nyíló tárlatuk nemcsak e nívós díjat képviseli, de az egyesület új, Rottenbiller utcai kiállítóterének bemutatása is egyben.

Rácz Márta számos műfajban alkot, egyaránt láthatóak voltak eddig tőle videók, installációk és festmények. A kiállításon látható munkája azon műveinek sorába tartozik, melyek az irodalom, a szó művészetének és a képzőművészet találkozásából születtek. A művész az írott szó rendszerezett birodalmát, a könyvet újra komponálva képpé értelmezi át, s így új jelentésrétegekkel ruházza azt fel. A jelentésrétegek a könyvnek, mint talált tárgynak dekonstruálása által bukkannak a felszínre, a gyakran drasztikus fizikai átalakítás és kisajátítás ellenére megmarad a belső szellemi eszencia.

Khoór Lilla és Will Potter egy ideje közösen alkotnak, intermediális művészetüket a társadalmi érzékenység hatja át. Alkotásaikban gyakran reflektálnak a politikában, s a társadalmi viszonyokban megnyilvánuló hatalmi helyzetekre. Munkáik általában monumentális installációk, melyek nagy terekben érvényesülnek, gyakran több képernyőn zajló események összefüggéseiből állnak össze. Jelen kiállításon bemutatásra kerülő Ektoplazma című installációjukban a 20. és 21. század képalkotó mechanizmusai közül a digitális fényképen keresztül a kép társadalmi értékét vizsgálják kritikai alapon.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának a nyolcvanas évektől kezdve a kortárs magyar képzőművészeti élet egyik meghatározó jelentőségű kiállítóhelye, ahol mindig az újabb és újabb generációk legtehetségesebb művészei rendezhették meg első önálló kiállításukat. A kiállítások nagyrészt új, a galéria adottságainak figyelembevételével elkészülő munkákat mutatnak be, így a Stúdió egyben új műalkotások létrehozását is elősegíti. A Stúdió különböző funkciónak és tevékenységeinek egy helyszínen való összpontosítása lehetővé teszi, hogy a Stúdió progresszív és innovatív arculatának megfelelő kortárs képzőművészeti központ jöjjön létre. Az érdeklődők ezen túl a Stúdióban egy helyszínen nyerhetnek betekintést a képzőművészeti produkció különböző fázisaiba a művek létrehozásától a szakmai beszélgetésekig.