ordash – a Randomroutines kiállítása

Megnyitó: 2010 július 16. 19.00
Megtekinthető: 2010. szeptember 4-ig 19.00
A kiállított művek a nyitva-tartástól függetlenül, a galéria külső felületén 2010.07.16 – 2010.09.04 között megtekinthetőek.

A Randomroutines művészkollektíva általában különböző elbeszélő formákkal kísérletezik, melyek gyakran több különböző médiumon átszűrve kapják meg végleges formájukat. Az ordash című kiállításon ezúttal egy beton-acélból készülő rajz-együttes látható, mely anyaghasználatában és jellegében a művészek gyermekkori élményeihez kapcsolódik. Elsődleges formai kiindulópontnak a pszeudo-szocialista időszak fém-profilokból készült murális művei tekinthetőek. Ezek általában a kor épületeinek tűzfalait hamis optimizmust sugárzó jelenetekkel dekorálták. Emellett szintén inspirálóan hatottak a kor jól ismert, maszekben készített tárgyai, mint például virágtartó állványok, ablakrácsok és kerítés ornamentikák. Az ugyancsak beton-vasból készült tárgyak jellemző példái a hiánygazdaságban megszokott találékony funkció-eltérítéseknek.
A rajzok tervezésénél az a szándék munkált, hogy a gyerekkorból visszamaradt álomszerű emléktöredékek hatását közelítse meg. Az egyes képek egy meseszerű történet jelenetei. A rajzok közötti narratív kapcsolat elsősorban a Randomroutines munkamódszerének egy jellemző eszköze, mely elősegíti a később autonóm művekként is értelmezhető képek felépítését.
A rajz-együttes központi témája a természethez való ambivalens személyes viszonyhoz kapcsolódik. A romlatlan természethez kötődő idillikus, vonzó képzetek mellett párhuzamosan jelen van egy félelmetes és ismeretlen tér sötét víziója is. A Randomroutines számára ez elsősorban a társadalmi kontrol alól való szabadulás lehetőségét hordozza.
A kiállításon a nagy-méretű vas-rajzok mellet, a projekthez kapcsolódó egyéb grafikák, vázlatok, és melléktermékek is láthatóak lesznek.

Sajtómegjelenések:

Fürth Eszter írása a kiállításról a Revizor portálján

A kiállításmegnyitó mozgóképes dokumentációja az Inexhibition blog honlapján