Board Game Power

environment, 2014
http://pacsika-rudolf.blogspot.hu/

 

Alkotásom egy társasjáték (dobókocka, bábok, játékmező), aminek alapinspirációja az az ismertté vált tény, miszerint az 50-es évek modern amerikai festészetét a CIA segítette világhírre. Az amerikai politika konzervativizmusa ellenére az absztrakt expresszionizmust támogatta, mivel a szabadság szellemének manifesztálása az akkori hadviselés része volt a sztálini diktatúrával szemben.
Az alkotásom a titkosszolgálat és a politika ezen logikáját teszi élményszerűvé egy interaktív szituációban. Ebben a bizarr játékban a mű élvezetét nem a katarzis, hanem a birtoklás szenvedélye jelenti/adja/szolgáltatja, amit pedig tiszta művészetnek, heroikus alkotói attitűdnek vélünk az politikai propaganda.

/

My work is a board game (a dice, some pieces and a board). Its basic inspiration is drawn from the recently revealed fact that modern American painting in the fifties was helped to world-wide fame by the CIA. Despite its own conservativism, American politics supported abstract expressionism because manifesting the spirit of freedom was part of their warfare against Stalinist dictatorship.
My composition makes this logic of the secret service and politics lifelike in an interactive situation. In this bizarre game it is not catharsis that brings about artistic pleasure but the passion for possession, and what we believe to be pure art and a heroic attitude to creation is in fact political propaganda.

 

Lengyel Intézet / Polish Institute
1065 Budapest, Nagymező u. 15.
Nyitva tartás / Opening hours: H-Cs: 11:00-17:00