Szemét sorozat / Garbage sequence

fotó / photo, 2014
http://czenemarta.hu/

 

Ezek a mindennapi élet során termelődő szeméthalmok így vizuálisan megszépítve, barokk csendéletnek, vagy reklámfotónak álcázva, hasonlítanak arra a furcsa veszteség, vagy átvertség érzésre, amit a mai kulturális és politikai életre gondolva érzek. Sokszor, mintha az ember csak azt kapná, szellemileg és fizikailag egyaránt, amit valahol valaki már elfogyasztott. Idővel meg is tanulunk vágyni a maradékokra, szépnek látjuk őket, versengünk értük.
Hasonló gondolat, hogy művészként az ember sosem tudja biztosan, hogy amit készít, érték-e vagy szemét, és amit érte kap, az méltó fizetség, vagy alamizsna. Ezek a képek egy valódi zöldségüzlet falán mintha az elénk kínált dolgok igazi valóságát lepleznék le.

/

These embellished heaps of garbage disguised as baroque still lifes or photo advertisements resemble that strange feeling of being cheated or of loss that thinking of today’s political or cultural life makes me feel. Sometimes it seems that we can only get things consumed by someone else in the mental and physical sense as well. Eventually we learn to long for these leftovers, to fancy them and fight for them.
It is a similar thought that as an artist one never knows if their product is rubbish or something valuable, and what is given for it is the due price or only charity. These works on the walls of a real grocery may seem to show the real face of things offered to us.

 

Lumen zöldség és közösségi szolgáltató
1072 Budapest, Klauzál tér 14.
Nyitva tartás / Opening hours: H-P: 7:00-19:00
Szo: 7:00-14:00